Citrony nejsou jen do čaje: Zmáčkněte ho, nastrouhejte, upečte!

Citrónek není jen do čaje, do limonády, nakapat šťávu na řízek anebo nastrouhat kůru do bábovky. Kromě toho, že je plný vitamínu C, dává např. obědovým či večeřovým pokrmům svěží a originální chuť. Tak pojďme dnes kuchtit s citrony.
Špagety s olivami a citronem
POTŘEBUJETE: 500 g špaget 5 polévkových lžic olivového oleje 50 g piniových oříšků 5 stroužků česneku špetku sušeného chilli 2 citrony hrst nasekané petržele 100 g zelených oliv 5 polévkových lžic strouhaného parmazánu
POSTUP: Zatímco se bude vařit voda na těstoviny, na pánvi zahřejte olej s oříšky. Přidejte rozmačkaný česnek a chilli. Zahřívejte, dokud nebudou oříšky opečené, hlídejte, aby se česnek nespálil. Citrony omyjte, nastrouhejte z nich kůru a vymáčkněte šťávu. Uvařené špagety přelijte olejovou směsí, přidejte kůru, šťávu, olivy, petržel, parmazán, sůl a pepř.
Kuřecí picatta
POTŘEBUJETE: 4 kuřecí prsa hladkou mouku na obalení 2 šalotky 2 stroužky česneku 1 citron 3 lžíce másla 350 ml kuřecího vývaru 2 lžíce kaparů 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky sůl a pepř bagetu k podávání
POSTUP: Kuřecí prsa lehce rozklepejte (maso by mělo být vysoké asi 1 cm), osolte, opepřete a obalte v mouce. Šalotky a česnek nasekejte najemno, z citronu nastrouhejte kůru a pokrájejte ho na kolečka. Ve větší pánvi rozpusťte dvě lžíce másla a opečte maso, asi 3 minuty z každé strany. Maso vyjměte na talíř. Do výpeku přidejte šalotky a 1 minutu je restujte, přidejte česnek a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, aby se tekutina částečně zredukovala a mírně zhoustla. Nyní přidejte další lžíci másla, kapary a citronovou kůru, už jen krátce prohřejte. Nakonec přidejte nasekanou petrželku, pokrájené citrony a do pánve vraťte maso. Podávejte s bagetou.
Losos na citronech
POTŘEBUJETE: 2 citrony 750 g brambor 8 snítek čerstvého tymiánu 1 polévkovou lžíci olivového oleje 250 g cherry rajčat 4 filety z lososa ¼ čajové lžičky pepře svazek chřestu
POSTUP: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vymačkejte šťávu z půlky citronu, zbytek nakrájejte na čtvrtky. Nakrájejte brambory a spolu s citrony, šťávou, polovinou tymiánu a dvěma čajovými lžičkami oleje je promíchejte na plechu. Dejte péct na 15 minut, pak přidejte rajčata a pečte dalších 10 minut. Na směs položte lososa a chřest, pokapejte zbytkem oleje, osolte a opepřete, pečte 8 minut. Dozdobte zbytkem tymiánu.
Kuřecí stehna na citronech
POTŘEBUJETE: 1 citron 4 kuřecí stehna 1 kg brambor 4 snítky čerstvého rozmarýnu svazek čerstvého tymiánu 2 bobkové lístky 100 g oliv olivový olej
POSTUP: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Citrony nakrájejte na čtvrtky a spolu se stehny, nakrájenými bramborami a všemi bylinkami dejte na plech. Pokapejte dvěma polévkovými lžícemi oleje a pečte 45 minut. Poté plech vytáhněte, vymáčkněte citrony, přidejte olivy, promíchejte a pečte ještě dalších 15 minut.
Citronová buchta
POTŘEBUJETE: 50 g másla 200 g cukru kůru ze dvou citronů 100 ml citronové šťávy 3 velká vejce 50 g mouky 250 ml mléka
POSTUP: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Smíchejte máslo, cukr a kůru, přidejte šťávu, žloutky oddělené od bílků, mouku, mléko a dobře promíchejte. Vyšlehejte bílky a jemně přimíchejte do těsta. Přelijte do formy a tu dejte na plech do poloviny naplněný horkou vodou. Pečte 35 až 40 minut.