Kuchařský rádce Aha! 10 triků na pečení moučníků

Ať už vám dělá radost čokoládový dort, křupavý chléb nebo voňavé rohlíky, 18. května máte ideální důvod vyndat ze skříně zástěru. Zítra je mezinárodní den pečení, zapomeňte na kalorie a držte se vtipného hesla: „I když se něco nepovede, v krizi se to dá vždycky polít čokoládou...“
Svátek propojuje Tento svátek vznikl jako iniciativa k propojení lidí skrze vůni domácího pečiva. Ať už sáhnete po rodinném receptu nebo poprvé vyzkoušíte kvasový chléb, důležité je jediné – srdce vložené do těsta.
10 tipů a triků
1. Máslo a vejce si vždy vytáhněte předem – pokojová teplota dělá zázraky.
2. Pokud pečete piškot, neotvírejte troubu prvních 20 minut.
3. Do těsta nepřidávejte víc mouky od oka, jen pokud je opravdu řídké...
4. Používejte digitální váhu – přesnost je základ.
5. Nechte těsto odpočinout, když to recept říká.
6. Cukrářské trysky vám pomůžou i z obyčejného dortu udělat luxusní kousek.
7. Když pečete s dětmi, počítejte s nepořádkem – ale taky se spoustou smíchu.
8. Ořechy a čokoládu si před přimícháním do těsta lehce obalte v mouce – neklesnou ke dnu.
9. Troubu je občas dobré zkontrolovat teploměrem – vnitřní teplota bývá jiná, než ukazuje displej.
10. Nezapomeňte troubu včas předehřát.
SLANÝ FOCACCIA
Potřebujete: 500 g hladké mouky, 400 ml teplé vody, 1/2 kostky čerstvého droždí, 2 a půl lžičky soli (zarovnané), 1/2 lžičky cukru, 4 lžíce olivového oleje
Postup: Odměřte si teplou vodu a nalijte do nádoby na vzejití kvásku. Na to přidejte 2 lžíce mouky, rozdrobené droždí a cukr. Promíchejte metličkou a nechte vzejít kvásek. Když nabyde o třetinu, máte hotovo. Do mísy dejte mouku a sůl. K tomu přidejte následně vzniklý kvásek. Hnětete zhruba 20 minut (nejlépe v robotu pomocí hákového nástavce). Nechte těsto pod útěrkou odpočinout 30 minut, až zdvojnásobí objem, přendejte ho na plech vyložený pečícím papírem (ideální je 2 cm silná placka). Zase ho přikryjte utěrkou a nechte kynout, ale už jen 15 minut. Rozpalte troubu na 180 °C. Nakynuté těsto přelijte rovnoměrně olejem, pak do něj udělejte prsty ďolíčky, které jsou pro focacciu typické. Pečte 20 minut dozlatova.
Bábovka Klárčiny babičky
Potřebujete: 4 vejce, 1 hrnek cukru, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky polohrubé mouky, citronová kůra.
POSTUP: Zapněte troubu a vyhřejte si jí na 160 °C. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Těsto vylijte do vymazané formy na bábovku a pečte 40 minut. Tip: Po vyndání z trouby hned nevyklápějte, ale nechte ještě 5 až 10 minut odpočinout.