Na lep podvodníkům může sednout kdokoli: Maminku chtěli obrat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Na lep podvodníkům může sednout kdokoli: Maminku chtěli obrat!

Dcera (v modré bundě) chtěla zůstat v anonymitě. Proto objektivům nastavovala pouze záda.
Dcera (v modré bundě) chtěla zůstat v anonymitě. Proto objektivům nastavovala pouze záda.  (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, PČR)

Děsivé ráno zažila seniorka z Brna. Vystrašil ji telefonát údajného pracovníka banky. Tvrdil jí, že si na ni někdo vzal čtvrt milionu úvěr a naváděl ji k odeslání úspor přes bitcoinový bankomat. Scházelo málo, aby ji obrali o všechno.

O případu starém sotva týden promluvila dcera více než osmdesátileté ženy před novináři. Sama měla tušení, že se děje něco nekalého. „Vůbec jsem se mamince nemohla dovolat, pořád měla obsazeno. Normálně jí přitom nikdo nevolá,“ vysvětlila své obavy. Ty se umocnily poté, co se dovolala otci. „Řekl mi, že jí volali ohledně nějakého podvodu. Mezitím jsem zjistila, že z účtu vybrala úplně všechno! Měla jsem o ni obrovský strach,“ přiznala.

Poznali byste podvodný e-mail?

Stařence mezitím volalo trio podvodníků s dokonale vymyšlenou fintou. První dva se představili jako pracovníci banky, třetí jako policista. Všichni na ni naléhali, aby o výběru peněz s nikým nemluvila, protože měl být do údajného podvodu zapojený někdo z banky. Penzistka mezitím podle instrukcí došla v Brně až k obchodnímu centru Letmo, kde měla vložit více než 300 000 korun do bitcoinmatu. Naštěstí ji na místě napadlo zavolat dceru, která okamžitě přijela a vše včas zarazila. Penzistka přitom byla už jen krůček od toho, aby přišla o celoživotní úspory. K bitcoinmatu to měla pár desítek metrů...

Naletěl by i kriminalista

Policisté na tiskové konferenci včera upozornili, že podvodníci využívají stále rafinovanějších způsobů, kterými se snaží připravit o peníze lidi všech věkových kategorií. Zvlášť teď před Vánoci. „Dojde falešná zpráva, že přichází nějaký balík. Stačí kliknout na odkaz a vyplnit údaje k účtu. Jsou tak dokonalé, že bych mohl naletět i já,“ přiznal kriminalista Stanislav Kovárník.



Přečtěte si
Dianthos
12. 12. 2023 • 11:15

Paní má dobrý pud sebezáchovy. Přece takto nebude jednat banka! Aby jí nabádala k převodu peněz na nějaký jiný účet a posílala jí emaily. Banka by snad vše zablokovala, kdyby měla nějaké podezření a odkázala jí k návštěvě policejní stanice.
A také mi připadá nesmyslné, aby banka informovala klientku o tom, že si u nich vzala úvěr.
Prostě to nemá logiku, ale staří lidé jsou zranitelní.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.