PAST NA SENIORY: Pozor na falešné bankéře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

PAST NA SENIORY: Pozor na falešné bankéře!

Policie teď kvůli novým útokům podvodníků varuje seniory na svých seminářích.
Policie teď kvůli novým útokům podvodníků varuje seniory na svých seminářích. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, ara)

Lidičky, zvláště senioři, dávejte si pozor na tyto lidi. Zneužívají vaši důvěry i nevědomosti a dokážou vás připravit o celoživotní úspory. Řeč je o podvodnících, kteří se vydávají za falešné bankéře a ze seniorů přes telefon vylákají všechny potřebné údaje k tomu, aby je mohli okrást. Policie v poslední době počítá takové případy v desítkách.

Vše začíná telefonátem, na jehož konci je podvodník, který se vydává za pracovníka banky. „Vystraší svoji oběť sdělením, že na jejím účtu došlo k podezřelé transakci či žádosti o úvěr, a tím získá ze strany majitele účtu jeho důvěru,“ popsal začátek podvodu vyšetřovatel oddělení kyberkriminality ústecké policie Lukáš Rössler

Z účtu na účet...
Volaný pak ze strachu o své peníze udělá vše, co mu podvodník řekne. „Je mu doporučeno, aby okamžitě převedl své peníze z účtu na jiný účet, který mu falešný bankéř nahlásí. Navíc s tím, že převod musí být velmi rychlý, aby dotyčný o své finance nepřišel,“ doplnil kriminalista.

Speciální aplikace
Podvodníci mají svoje postupy dovedené k dokonalosti. Nejenže pracují s webovými aplikacemi , díky nimž se na displeji volaných zobrazí telefonní číslo, které dokážou ale v přesvědčování ještě dál. „Před telefonátem bankéře dokonce zavolá ještě falešný policista. Sdělí, že policie zaznamenala případy útoků na účty některých lidí a v takovém případě je důležité postupovat podle doporučení bankéře. Krátce nato zavolá podvodník znovu z jiného čísla coby zaměstnanec banky,“ vysvětlil Lukáš Rössler.

Žena poslala 250 tisíc
O své životní úspory přišla také žena z Mostu. Falešnému bankéři uvěřila, následně vybrala všechny své peníze, které postupně po 25 tisících vložila do bankomatu na kryptoměnu. Přišla o 250 tisíc.

Vyluxoval mu 700 tisíc
Poslední případ zaznamenala policie minulý týden. Muže z Chomutovska oslovil podvodník, který z něj vylákal přístupové údaje k internetovému bankovnictví. Odtud převedl pryč nejen jeho peníze, ale také peníze z půjček a kontokorentu, o které přes aplikaci zažádal. Přišel o zhruba 700 tisíc korun.

Odborníci vám poradí
Také proto teď policie vyráží mezi seniory, aby je na podobné útoky upozornila a poradila jim, jak o své úspory nepřijít. „Žádná banka nikdy takovým způsobem s klienty nekomunikuje. Nepožaduje žádné transakce kvůli bezpečnosti, žádné výběry z bankomatů. Sama má možnosti, jak zabránit případnému neobvyklému pohybu na účtu. Nikdy proto na takové telefonáty nereagujte a ihned nahlaste podobný pokus vaší bance a na linku 158,“ doporučuje policejní mluvčí Alena Bartošová.

Víte, že...
...kriminalisté od ledna zaznamenali v Česku desítky takových případů? ...lidé jen v Ústeckém kraji přišli takto o více než deset milionů korun?

https://nenechtesevypect.nativecnc.cz/

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.