Jak se stěhují šestitunová zvířata? Pozor, letí slon! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Jak se stěhují šestitunová zvířata? Pozor, letí slon!

Vznášejí se několik metrů nad zemí.
Vznášejí se několik metrů nad zemí. (Foto Frank Weitzer)

Příběh o létajícím sloníkovi Dumbovi se sice v roce 2019 dočkal své hrané verze, na vlastní oči ale slona několik metrů nad zemí viděl teď tým afrických ochránců přírody.

Z důvodu častého setkávání obřích zvířat s místními, které vedlo k nebezpečí pro lidi i samotné slony africké, muselo být několik samců přemístěno do jiného národního parku. A jednalo se o opravdu o promakanou akci. Majestátní šestitunové savce ochránci nejdříve omámili sedativy a poté pomocí obřích popruhů upevnili k ramenu jeřábu.

Dříve se sloni před přepravou pouze uspali a vleže přemístili do náklaďáku, po probuzení ale měla zmatená zvířata problém postavit se na nohy. Tento nový systém zajišťuje přepravu slonů vestoje, což je pro ně mnohem přirozenější a bezpečnější. Celou operaci dokumentoval fotoreportér Frank Weitzer. „Vidět šestitunová zvířata vznášet se přímo před mým objektivem bylo naprosto okouzlující,“ tetelil se blahem z nevšedního zážitku.

Víte, že...

...stáda slona afrického tvoří výhradně několik samic a jejich mláďata? Samci fungují samostatně v mládeneckých skupinách, starší jedinci úplně samotářsky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.