Hamás propustil už čtyři unesené | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Hamás propustil už čtyři unesené

Propuštěná Jocheved Lifšicová.
Propuštěná Jocheved Lifšicová. (Foto ČTK/A. Schalit )

Teroristická organizace Hamás drží v Pásmu Gazy přes 200 rukojmích, kteří byli odvlečeni z Izraele. Čtyři z nich ozbrojenci už propustili.

Zatím poslední propuštěnou je Jocheved Lifšicová (85). Ta popsala novinářům okolnosti svého zajetí. „Prošla jsem si peklem,“ uvedla. Odvlekli ji ozbrojenci na motorce a během únosu ji bili holemi. V samotné Gaze se pak k ní podle jejích slov chovali dobře. Byla umístěna v síti podzemních tunelů a k jídlu dostávala sýr a okurky. V zajetí ale stále zůstává její manžel. „Hamás si přeje, abychom řešili unesené a aby naše armáda nevstoupila (do Pásma Gazy) a nezlikvidovala jeho infrastrukturu. To se nestane, děláme ale vše, co je v našich silách, abychom je přivedli zpět domů,“ uvedl pak izraelský ministr energetiky Jisrael Kac (68) k plánované pozemní invazi do Gazy.

Macron vyzval k boji

Do židovského státu zavítal i francouzský prezident Emmanuel Macron (45), který vyzval, aby se k Hamásu přistupovalo jako k Islámskému státu. „Francie je připravena, aby mezinárodní koalice proti Islámskému státu, které se účastníme v rámci operací v Iráku a Sýrii, bojovala také proti Hamásu,“ řekl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.