Tlaky na Izrael z USA? ELITNÍ JEDNOTKA SE CHYSTÁ NA »LOV« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Tlaky na Izrael z USA? ELITNÍ JEDNOTKA SE CHYSTÁ NA »LOV«

Izraelské tanky u hranic s Pásmem Gazy. (20. 10. 2023)
Izraelské tanky u hranic s Pásmem Gazy. (20. 10. 2023) (Reuters)

Americká vláda doporučuje Izraeli vyčkat s pozemní invazí do Pásma Gazy. Židovský stát už vyčlenil speciální útvar, který má zlikvidovat teroristy Hamásu.

Izraelská armáda podnikla během včerejší noci několik omezených výpadů proti militantům Hamásu v Gaze. Plnohodnotnou pozemní ofenzivu ale zatím nespustila. Důvodem mohou být podle deníku The New York Times i tlaky americké administrativy Joe Bidena (80) na více času k vyjednávání o propuštění Hamásem zajatých civilistů.

Izrael navíc zřídil elitní jednotku, která má za úkol zlikvidovat každého teroristu, který se podílel na vraždění na jihu země 7. října. Jednotka, kterou založila tajná služba Šin Bet, nese název NILI, což je zkratka hebrejské věty »Věčný Bůh Izraele neklame« ze Starého zákona. „Tyto síly byly speciálně vytvořeny tak, aby se zaměřovaly na členy speciálního komanda Nukhba (elita) vojenského křídla Hamásu,“ napsal list Jerusalem Post.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.