Válka Izraele s Hamásem: Tanky stojí před Gazou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Válka Izraele s Hamásem: Tanky stojí před Gazou

Vrakoviště poblíž hranice.
Vrakoviště poblíž hranice. (Foto Aha! – M. Protivanský, Reuters)

Druhá fáze izraelské války s hnutím Hamás je podle premiéra Benjamina Netanjahua (74) v plném proudu. Armáda uvedla, že v rámci protiofenzivy v noci na pondělí zabila „desítky teroristů“. Dle svědků včera stály izraelské tanky na předměstí Gazy.

„Přes noc vojáci zlikvidovali desítky teroristů, kteří se zabarikádovali v budovách,“ řekl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Palestinci pak agentuře AFP řekli, že tanky byly viděny na okraji města. „Odřízly silnici a střílejí na všechna vozidla, která se po ní snaží projet,“ cituje agentura svědectví obyvatel. Izraelci se k umístění jednotek nevyjádřili, operace ale prý postupuje podle plánu. Hamás pouze uvedl, že svádí „těžké boje s invazními okupačními silami“ na severu Pásma Gazy.

Šedivý: Fázový útok

Podle generála ve výslužbě Jiřího Šedivého Izraelci neútočí najednou, ale vedou fázový útok. „Jedou krok za krokem. Jedna fáze se splní a pak se vyhodnotí možnosti, schopnosti a to, jak se drží organizační struktura Hamásu. Poté se teprve pokračuje dál,“ řekl Aha!. Podle generála je to ale běh na dlouhou trať. „Intenzivní fáze operace bude bezesporu trvat týdny. A pokud v další fázi bude mít armáda za úkol stabilizovat a zajistit výměnu systému řízení, tak to můžou být měsíce,“ předpovídá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.