Hamás propustil dvě Američanky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Hamás propustil dvě Američanky

Propuštěné rukojmí Natalia a její matka Judith krátce po osvobození mluvili s americkým prezidentem Joem Bidenem
Propuštěné rukojmí Natalia a její matka Judith krátce po osvobození mluvili s americkým prezidentem Joem Bidenem (Profimedia.cz)

Ze zajetí teroristů Hamásu se domů vracejí matka s dcerou, které hnutí zadrželo během krvavého útoku na Izrael. Ženy jsou v pořádku v péči Červeného kříže. Z izraelské základny by měly být přepraveny zpět do Ameriky.

Propuštěnými jsou Judith Raananová a její 17letá dcera Natalie. Obě pocházejí z městečka nedaleko Chicaga. Do Izraele přijely slavit 85. narozeniny svého příbuzného a židovský svátek Simchat Tóra. Pak je ale Hamás zajal v kibucu Nahal Oz kousek od Pásma Gazy.

Americký prezident Joe Biden (80) vyjádřil svoji radost: „Jsem přešťastný, že dvojice se brzy vrátí ke své rodině, která se ohromně strachovala. Na návratu amerických občanů vzatých jako rukojmí Hamásem jsme pracovali nepřetržitě. Děkuji vládám Kataru a Izraele za jejich spolupráci,“ uvedl v prohlášení. Zapojení Kataru Hamás do Pásma Gazy unesl podle Izraelců kolem 200 rukojmí. Propuštění dvou žen je dle agentury Reuters výsledkem katarského vyjednávání.

Mluvčí tamní diplomacie řekl, že „mnoho dní jednala se všemi stranami“ a že doufá v „propuštění všech rukojmí všech národností“. Hamás uvedl, že Američanky propustil „z humanitárních důvodů a aby dokázal, že prohlášení Bidena a jeho fašistické administrativy jsou nepravdivá“. Ten Hamás přirovnal k Islámskému státu.

 

.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.