Izrael dokáže tunely Hamásu ucpat bombou: Pěna jako tajná zbraň | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Izrael dokáže tunely Hamásu ucpat bombou: Pěna jako tajná zbraň

 Izraelce čeká težký úkol – pátrat v tunelech po rukojmích.
Izraelce čeká težký úkol – pátrat v tunelech po rukojmích. (Foto Reuters, AP)

Izraelci řeší problém, jak dostat teroristy Hamásu z tunelů, které jsou téměř pod celou Gazou. Nasadit můžou novou tajnou zbraň – tzv. pěnovou bombu. Neobsahuje výbušninu, ale pomocí chemické reakce vytváří velké množství pěny, která vzápětí ztvrdne.

Izraelci by tímto způsobem utěsnili mezery a vchody do tunelů pod Gazou, což by teroristům znemožnilo v koridorech pohyb. Komanda by pak mohla víceméně bezpečně pátrat po zajatých rukojmích. Zdánlivě jednoduchá technologie ale skrývá i rizika – při nešikovném zacházení může voják a všichni v jeho okolí oslepnout. Izraelci mají tuto novou zbraň úspěšně vyzkoušenou, na možnost případných bojů v tunelech se totiž pravidelně připravovali. Armáda údajně cvičila vojáky v používání bomby v tzv. »mini Gaze« v Negevské poušti na jihu Izraele. V roce 2021 tam vybudovala rozsáhlou repliku tunelových systémů, která odpovídá těm, co používá Hamás v Gaze. Podle serveru New York Post to není poprvé, co se o pěně pro vojenské využití uvažuje. Novou zbraň ozkoušeli už Američané. Ti použili gel proti výtržníkům v Somálsku.

Bludiště pod Gazou

Hamás pod Pásmem Gazy vybudoval během let obrovské množství tunelů. Ty používá k pašování zboží z Egypta a k útokům na Izrael. Podzemní síť, kterou Izrael hovorově označuje jako »gazanské metro«, je rozsáhlý labyrint tunelů, který má být hluboko pod zemí. Hamás v nich buduje i základny a velitelství. V roce 2021 Hamás tvrdil, že pod Gazou vybudoval tunely v délce 500 kilometrů – nelze ale ověřit, zda je tento údaj přesný. Pokud ano, podzemní tunely by byly zhruba osmkrát delší než pražské metro. Panují obavy, že právě tam teroristi schovávají rukojmí, které z Izraele unesli.

První přechod cizinců

Z Gazy se včera do Egypta dostala první skupina cizinců a lidí s dvojím občanstvím. Přes přechod Rafáh přešly zejména ženy a děti. Podle BBC šlo asi o 500 lidí, sanitky měly také převézt na osm desítek zraněných Palestinců. Izraelská armáda mezitím pokračuje v bojích v Gaze. Oznámila, že obsadila základnu Hamásu v městě Džabáliji na severu oblasti a zabila přitom 50 teroristů, včetně velitele.

Sleva pro mučedníky

Turecká letecká společnost Turkish Airlines zavedla slevu pro příbuzné lidí, kteří položili život za muslimské náboženské přesvědčení. Polovinu ceny letenky jim uhradí turecká vláda, informoval včera server View from the Wing. Zpráva o takzvané mučednické slevě vzbudila rozruch, Turecko totiž otevřeně podporuje Hamás.

Fiala na demonstraci 

Na pražském Staroměstském náměstí se včera odpoledne sešli podporovatelé Izraele. Akci pořádala židovská obec a mj. také upozornila na nárůst antisemitismu od začátku války. Podporu přišel vyjádřit i premiér Petr Fiala (59, ODS), podle něhož má židovský stát právo se bránit. Ve stejnou dobu se na Václavském náměstí sešli také podporovatelé Palestiny, kteří demonstrovali za mír na Blízkém východě a za osvobození Palestinců.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.