Týden bojů s Hamásem: INVAZE SE BLÍŽÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Týden bojů s Hamásem: INVAZE SE BLÍŽÍ!

Izraelské tanky při přesunu k pásmu Gaza
Izraelské tanky při přesunu k pásmu Gaza (Profimedia)

Izrael znovu vybídl obyvatele severu Pásma Gazy, aby se evakuovali. Podle médií jde o přípravu armády na pozemní invazi na území kontrolované Hamásem. Svět se ale obává humanitární krize.

Na evakuaci dal Izrael Palestincům čas do sobotní třetí hodiny odpoledne. Celkem se výzva týkala 1,1 milionu lidí. Jenže podle OSN, Evropské unie i zahraničních pozorovatelů je prakticky nemožné evakuovat takové množství lidí za tak krátký čas. A varují, že přesun může vyvolat ve velmi chudém regionu obrovskou humanitární krizi.

Izraelská vláda povolala zhruba 360 tisíc záložníků a shromažďuje síly na jihu země. Armáda už oznámila, že dokončuje poslední přípravy rozsáhlé invaze. Už v pátek část jednotek operovala za hranicí s cílem vyčistit oblast od bojovníků Hamásu. Izrael také pokračuje v ostřelování Pásma Gazy. Útok Hamásu za sebou zanechal na izraelské straně okolo 1300 mrtvých, z toho tisícovka by měli být civilisté. Teroristické hnutí také vzalo okolo 120 rukojmí. Na straně Palestinců se počet obětí podle agentur Reuters a AFP – ty se odkazují na palestinské ministerstvo zdravotnictví – vyšplhal na 2215 a bezmála 9 tisíc zraněných.

Izraelské tanky při přesunu k pásmu Gazy

Šéf letectva Hamásu zabit

Během útoku stíhaček na velitelství Hamásu byl zabit šéf letectva Murád abú Murád. Uvedlo to na sociální síti X izraelské letectvo. Podle něj se právě tento muž významnou měrou podílel na útoku na Izrael 7. října. Armáda židovského státu později uvedla, že zabila dalšího z velitelů Hamásu Alího Kazího. A to za pomoci dronu. Kazí vedl jeden z útoků na jihu Izraele. K jeho smrti přispělo úsilí izraelské tajné služby Šin Bet.

Saúdové utnuli rozhovory

Saúdská Arábie přerušila rozhovory o narovnání vztahů s Izraelem. Přitom to vypadalo, že by spojenci USA mohli podepsat dohodu. To by nehrálo do karet třetí významné síle v regionu, kterou je Írán – největší spojenec Hamásu a Hizballáhu. Saúdská Arábie požaduje, aby Izrael umožnil vznik Palestinského státu a stáhl se z území, která okupuje od šestidenní války z roku 1967. To Tel Aviv odmítá.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.