Přílet vládního speciálu: Šťastný návrat Čechů z Izraele | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Přílet vládního speciálu: Šťastný návrat Čechů z Izraele

Pro Čechy přiletělo letadlo
Pro Čechy přiletělo letadlo (Foto ara)

Zpátky doma je 34 Čechů. Ty vzal do Prahy ministr zahraničí Jan Lipavský (38, Piráti) v rámci své utajované návštěvy Izraele. Na záchranu ale včera stále čekaly desítky dalších lidí. A pro ně stát vypraví letadla.

Na palubě vládního letadla se do bezpečí během úterní noci vrátilo na 34 Čechů. „Samozřejmě, to byl strach. Najednou zní sirény, když sirény skončí, začnou padat bomby, člověk slyší exploze a musí doufat, že se nic netrefí,“ řekl po příletu novinářům jeden z cestujících Adam Derner. Ten se pokoušel vrátit domů hned po sobotním masakru, komerční lety se ale rušily.

Až z Uzbekistánu

Včera na záchranu podle Lipavského čekaly další desítky Čechů. „V nejbližších hodinách odletí do Izraele druhý repatriační let. Další budou následovat,“ uvedl šéf české diplomacie s tím, že na celé věci spolupracuje s rezortem obrany. „Pořadí se určuje podle toho, jak je kdo ohrožen,“ sdělila Aha! česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová. Kvůli válce v Izraeli svoji návštěvu v Uzbekistánu předčasně ukončil také ministr zemědělství Marek Výborný (47, KDU-ČSL). „Vracíme se do Prahy, letadlo bude k dispozici pro evakuaci českých občanů z Izraele,“ napsal na sociální síť X.

České prvenství

Lipavský byl vůbec prvním zahraničním politikem, který se do židovské země po sobotních útocích Hamásu vydal. „Izrael a jeho občané se ocitli v bezprecedentní situaci, svojí návštěvou jsem chtěl potvrdit, že Česko plně stojí za Izraelem,“ řekl Lipavský, podle kterého jsou útoky Hamásu útokem na nás všechny. Proto se taky sešel se svým izraelským protějškem Eli Cohenem (51) a tamním prezidentem Jichak Herzogem (63), kterým nabídl českou pomoc.

 

Otřesné svědectví

Ministr se v Jeruzalémě sešel také s vnučkou ženy (85), kterou Hamás unesl do Pásma Gazy a vítězoslavně se s ní projížděl po tamních ulicích. „Vnikli k mému dědovi a jeho ženě do domu. Několik hodin museli ležet na podlaze v garáži. Čekali na záchranu, místo toho ale unesli babičku a dědeček skončil v nemocnici,“ řekla vnučka Lipavskému. Ten svědectví označil za otřesné. „Metody teroristů z Hamásu nepatří do současného světa a chápu, že Izrael je nenechá bez odezvy,“ uvedl.

České děti v Gaze

Ve válečné zóně by se měly nacházet i dvě české děti. Ty do Pásma Gazy podle iniciativy Pod Svícnem unesl už před několika měsíci jejich otec. Lipavský včera ráno uvedl, že nevidí reálnou možnost, jak by Česko mohlo návratu dětí dosáhnout. Ledy se ale možná hnuly a mluvčí rezortu Daniel Drake redakci později napsal: „Naši diplomaté ze styčného úřadu v Ramalláhu požádali palestinskou stranu, aby zkontaktovala palestinského otce dětí a informovala ho o zájmu českého státu dostat děti do bezpečí.“



Přečtěte si
pravlast
13. 10. 2023 • 08:17

Super,neziskovkáři té Aničky Škrlové předělané na muže se vrátili a budou nám ještě velmi drahé.Není to tak AnčoJane?Nebo snad hloupý Honzo?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.