Hamás po útoku na Izrael vyzývá: Celosvětová mobilizace muslimů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Hamás po útoku na Izrael vyzývá: Celosvětová mobilizace muslimů!

Hamás
Hamás (Foto Aha! – M. Protivanský Reuters, Profimedia.cz)

Už skoro týden je Izrael ve válce s hnutím Hamás. To chce zintenzivnit boje a vyhlásilo proto na dnešek generální mobilizaci islámského světa. Nejpravděpodobnější je, že se přidají radikálové z Hizballáhu. Ti také bojují proti židovskému státu.

Boje s Hamásem už probíhají šestým dnem. Konflikt si vyžádal na straně Izraele nejméně 1300 mrtvých, přes 3300 zraněných a necelou stovku unesených do Pásma Gazy. Počet mrtvých na straně Palestinců je 1350 a údajně přes 6000 zraněných. Izrael v rámci odvetných náletů zaútočil včera na letiště v syrském Damašku a Aleppu, kde měly být cílem zbrojní dodávky z Íránu pro palestinskou teroristickou organizaci. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (73) se včera setkal s šéfem americké diplomacie Antony Blinkenem (61). „Stejně jako byl rozdrcen Islámský stát, bude rozdrcen i Hamás,“ prohlásil na setkání Netanjahu.

Kdo a co je Hamás?

Militantní křídlo s teroristy Oficiální název je Hnutí islámského odporu, zkratka Hamás což v arabštině znamená nadšení nebo zápal. Počátek Hamásu se datuje do prosince 1987, kdy vznikl jako odnož egyptského Muslimského bratrstva. Kontrolu nad Pásmem Gazy drží od roku 2007 po krátkém ozbrojeném konfliktu se stranou Fatah. Skupina jako celek nebo jen její ozbrojené části jsou v EU, USA, Japonsku, Izraeli nebo v Austrálii považovány za teroristickou organizaci. Cílem Hamásu je »osvobození historické Palestiny« a dlouhodobě neuznává státnost Izraele. Radikálové mají silný politický aparát a podporu hlavně chudých obyvatel v Pásmu Gazy. Hnutí se dělí na dvě křídla – civilní politické a ozbrojené militantní. To první provozuje vlastní školy a sociální zařízení. Militantní křídlo je známo jako Brigády al-Kassáma a zprvu se zaměřovalo na teroristické sebevražedné útoky v restauracích či dopravních prostředcích. V současné době se ale vojenské křídlo Hamásu soustředí hlavně na útoky na dálku, tedy ostřelování Izraele raketami.

Kdo a co je Hizballáh?

Radikálové s vazbami na Írán! Za teroristickou organizaci ho kromě Izraele považuje například Česko, USA, Kanada, nebo Německo. Libanonský Hizballáh vznikl v osmdesátých letech minulého století a je podporován Íránem. Při vzniku mu pomáhali i íránští instruktoři z revolučních gard. Mezi své cíle zařadil kromě zničení Izraele, také omezení vlivu Západu na Blízkém východě. Postupem času se rozrostl až na organizaci, která má podle odhadů k dispozici více než 25 tisíc bojovníků a dalších až 30 tisíc rezervistů. Sám šéf organizace Hassan Nasrallah (63) mluvil o síle 100 tisíc mužů. Kromě toho disponuje také desítkami tisíc raket. V současnosti je organizace podle některých analytiků silnější než libanonská armáda. Zároveň je aktivní i politicky a jeho zástupci sedí i v Parlamentu. V minulosti se Hizballáh několikrát střetl s izraelskými jednotkami a pohraniční přestřelky probíhají s přestávkami pravidelně. Největší boje se ovšem odehrávaly v roce 2006, kdy došlo i k pozemní invazi Izraele na jih Libanonu. Hizballáh se také účastní bojů v občanské válce v Sýrii.

Policie včetně české: Vše monitorujeme!

Hamás napadl Izrael minulý týden v sobotu, od té doby je v některých městech ve světě, v Česku nevyjímaje, posílena bezpečnost v lokalitách s židovskou komunitou. A jelikož Hamás vyhlásil mobilizaci islamistů, tak policie také monitoruje Araby u nás. „Pečlivě sledujeme mezinárodní dění, spolupracujeme se zahraničními partnery a s dalšími bezpečnostními sbory si předáváme informace ohledně potenciálních hrozeb. Naši analytici sledují sociální sítě a další komunikační platformy a vyhodnocují míry rizika – případně výzvy – které by mohly být způsobilé naplnit skutkovou podstatu některého, primárně nenávistných, trestných činů,“ řekl Aha! mluvčí policie Ondřej Moravčík.

Rakety vedle ambasadorky

Situaci v Izraeli včera zhodnotila i česká velvyslankyně v zemi Veronika Kuchyňová Šmigolová pro Epicentrum Blesku. Podle ní je v židovském státu nyní cítit odhodlání po vítězství, ale i napjatá atmosféra a smutek. „Každý zná někoho, kdo byl buď zraněn, nebo přišel o nějakého rodinného příslušníka právě při tom strašlivém teroristickém útoku. Izrael je malá země,“ uvedla. Před raketovými útoky se sama do krytu zatím schovávat nemusela. Přesto ale střelám zcela neunikla. „Když jsme jeli na plánovanou návštěvu rozbombardovaných kibuců, tak začaly létat kolem silnice rakety a návštěva byla zrušena,“ sdělila s tím, že Izrael po Česku chce hlavně humanitární pomoc, jako jsou zdravotnické potřeby, potraviny a oblečení.

Vzduchem domů a rozbitý airbus

Repatriačních letů z Izraele do Česka proběhlo celkem šest, poslední by se měl podle informací Aha! uskutečnit dnes nad ránem. Použila se k nim jak armádní transportní CASA, tak i menší vládní speciál Airbus. Kvůli poruše se na evakuaci českých turistů ale nemohl podílet větší armádní Airbus, u kterého se čeká na dodání náhradního dílu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.