Největší selhání Mosadu, nejlepší tajné služby světa: Nechali se překvapit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Největší selhání Mosadu, nejlepší tajné služby světa: Nechali se překvapit

Izraelští vojáci v kibucu Kfar Aza, zmasakrovaného palestinskými teroristy (10. 10. 2023).
Izraelští vojáci v kibucu Kfar Aza, zmasakrovaného palestinskými teroristy (10. 10. 2023). (Reuters)

Přes sedmdesát let se zpravodajská služba Mosad stará o bezpečnost Židovského státu a až do minulého víkendu se o ní mluvilo jako o nejlepší organizaci svého druhu na světě. Jak je tedy možné, že byl Izrael útokem radikálů tak překvapen?

Teroristická skupina Hamás totiž izraelskou rozvědku dokonale přelstila! „V posledních měsících Hamás použil bezprecedentní zpravodajskou taktiku k tomu, aby Izrael oklamal. U veřejnosti vyvolával dojem, že není ochoten pustit se do boje s Izraelem, zatímco se na tuto rozsáhlou operaci připravoval,“ vysvětlil pro agenturu Reuters zdroj blízký Hamásu. Izraelské služby i politici tak věřili, že zástupcům Pásma Gazy jde jen o peníze a přístup jejich obyvatel k práci.

Zatímco vysílali falešné signály, za hraničním plotem si teroristé postavili falešnou vesnici, na níž svůj překvapivý útok trénovali. „Selhali politici i zpravodajské služby. Řada signálů, které svědčí o tom, že se něco děje, byla slyšet i v Česku, například aktivity Íránu,“ komentoval pro Radiožurnál bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Při brutálním útoku, který přišel nečekaně z několika směrů, zemřelo minimálně 900 lidí, zraněných je přes 2700. Desítky obyvatel byly uneseny za hranice Gazy. Kromě využití tunelů pod hranicemi překvapil Hamás také zabijáky na lehkých paraglidech, kteří se úplně vyhnuli detekci izraelské rozvědky. „Tohle je naše 11. září... Dostali nás,“ přiznal izraelský major Nir Dinar.

Generálmajor izraelské armády Itai Veruv popisuje místo brutálního násilí.

Video se připravuje ...

Dvojčata přežila sama v krytu

Obrovská dávka štěstí a prozřetelnost rodičů zachránila životy desetiměsíčních dvojčat. Ty rodiče ukryli v protiatomovém krytu poté, co byl teroristy napaden jejich Kibuc Kfar Gaza v jižním Izraeli. Rodina žila jen tři kilometry od Pásma Gazy, a když bojovníci z Hamásu vtrhli do jejich domova, pokusili se je manželé zahnat. Třicetiletí rodiče nepřežili, ale jako zázrakem se podařilo izraelským vojákům najít nezraněné děti o 14 hodin později a předat je jejich babičce.

V Gaze je Češka

V Izraeli, který je ve válce s teroristickou organizací Hamás, je podle ministerstva zahraničí nejméně 171 Čechů. Všichni jsou v pořádku a žádný náš občan není mezi oběťmi radikálů, ubezpečuje Černínský palác. Ten také oznámil, že jedna Češka se nachází přímo v Gaze. Má jít o pracovnici Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě. „Je v kontaktu se styčným úřadem v Ramalláhu, ale žádost o evakuaci od ní nemáme,” řekl mluvčí rezortu Daniel Drake.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.