Razie na »židovský Tálibán« kvůli dětem: Sektu drapli v džungli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Razie na »židovský Tálibán« kvůli dětem: Sektu drapli v džungli!

Sekta je přísná i na malé děti.
Sekta je přísná i na malé děti. (Foto Profimedia.cz, Reuters)

Bývalí agenti izraelských tajných služeb Mosad a Šin bet, dlouhé »sledovačky« sídla skrytého v exotických kulisách mexické džungle... To zní jako hlavní přísady nové bondovky. Byla to však čistá realita.

Ultraortodoxní sekta Lev Tahor (»Čisté srdce«) není v Izraeli vítána pro své radikální praktiky, vysloužila si i přízvisko židovský Tálibán. To proto, že propaguje sňatky dětí, ženy a dívky (od tří let věku) nutí kompletně se zahalovat róbami, i malé přešlapy tvrdě trestá.

A nechtějí je ani jinde ve světě, od svého založení roku 1988 už se několikrát přesouvala po světě – USA, Kanada, Rumunsko, Bosna a Hercegovina, Severní Makedonie... Zpravidla zvedají kotvy, když po nich začne jít »sociálka«. Tato konkrétní skupina naposledy prchla do Mexika ze sousední Guatemaly, nelegálně překročili hranici v džungli, v níž se dál snažili skrývat. Mexická policie s pomoci čtyř izraelských expertů (včetně bývalých agentů) je ale vypátrala a dlouhé měsíce sledovala.

Spory o děti

Koncem září k nim vpadla elitní jednotka policistů a policistek, bez použití násilí zatkli několik příslušníků a odvedli děti. Mezi nimi byl i tříletý hošík, kvůli němuž zřejmě tato razie proběhla. Jeho otec Jisra‘el Amir předloni sektu opustil, představitelé mu však neumožnili synka vzít s sebou. Proto oslovil vysloužilé agenty, kteří mu – spolu s mexickou a guatemalskou policií – pomohli.

Kloučka poslali do Izraele, táta ho konečně získal zpátky. Nešlo o první podobnou akci, kvůli zadržování či únosům dětí už po jiných členech sekty šel Interpol a také FBI. Dvojici zatčených mužů později mexická justice osvobodila – jejich souvěrci se mezitím osvobodili sami z detenčního centra pro migranty. Dvacítka jich přemohla strážce a zmizela do džungle.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.