Přípravy Izraele na invazi vrcholí: Nácvik útoku v Mini Gaze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Přípravy Izraele na invazi vrcholí: Nácvik útoku v Mini Gaze!

Náčelník izraelské armády Herci Halevi
Náčelník izraelské armády Herci Halevi  (Reprofoto X)

Armáda židovského státu zahnala ozbrojence Hamásu z území Izraele za cenu velkých ztrát. Teď je však čeká mnohonásobně náročnější úkol dopadnout palestinské teroristy a osvobodit unesené Izraelce z nepřátelského území Pásma Gazy! Na těžké boje v husté městské zástavbě se připravují ve výcvikovém středisku, kterému se přezdívá Mini Gaza.

Izrael nevyslal pozemní jednotky do Gazy od roku 2014, a proto nasměroval vojáky právě do cvičného města u základny Zeelim na jihu Izraele, aby byli připraveni na krutou realitu bojů v hustě oby dlené oblasti, jako jsou právě Pásmo Gazy, nebo města v jižním Libanonu a na Západním břehu Jordánu. Izraelská armáda zároveň tak chce ukázat, že takové cvičení sníží ztráty na životech civilního obyvatelstva.

Školy i mešity

V 24 hektarů rozlehlém komplexu, který stál v roce 2005 Izrael přes miliardu korun, je více než 600 budov včetně mešit, škol a tržišť. A v jednu chvíli může v křivolakých uličkách Mini Gazy cvičit až 2 tisíce izraelských žen a mužů ve zbrani. Někteří vojáci během cvičení představují bojovníky Hamásu.

Zdevastovaný kibuc u Pásma Gazy.

Zrádné bludiště

Podzemí Pásma Gazy je protkané bludištěm tunelů, které se táhnou desítky kilometrů, a izraelská armáda očekává, že při jejich čištění bude mít vysoké ztráty. V Mini Gaze jsou tak vybudované podobné tunely, aby si vojáci zvykli na boj v úzkém a nepřehledném prostoru.

Šéf Hamásu zabit

Při pokračujících leteckých úderech, kterých jen za včerejšek bylo přes 200, měl být podle zdrojů izraelské armády zabit Usáma al-Maziní (†57). Jednalo se o člena politického křídla teroristické organizace a předsedu Rady Hamásu. Byl také spojen s výměnou zajatého izraelského vojáka Gilada Šalita za palestinské vězně v roce 2011.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.