Situace v Gaze, propouštění pokračuje: Dojemná shledání zajatců s rodinami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Situace v Gaze, propouštění pokračuje: Dojemná shledání zajatců s rodinami

Hila Rotem Shoshaniová se strýčkem. Rodiče jsou ještě v zajetí.
Hila Rotem Shoshaniová se strýčkem. Rodiče jsou ještě v zajetí. (Foto Reuters)

Ozbrojené křídlo palestinského hnutí Hamás včera předalo zástupcům Červeného kříže v Pásmu Gazy 13 izraelských rukojmí a sedm unesených cizinců, které radikálové po útoku na Izrael sedm týdnů zadržovali na palestinském území.

Dalších 13 rukojmí se Hamás chystá propustit v nejbližší době, přičemž seznam jmen, která se dostanou na svobodu, už zaslal izraelské straně. Propuštění druhé skupiny rukojmích bylo dramatičtější než při propouštění první skupiny v pátek. Brigády Kásam, ozbrojené křídlo Hamásu, totiž na poslední chvíli oznámily, že se plánované propuštění zdrží. 

Zástupci Hamásu pak hovořili o údajném nedodržování čtyřdenního klidu zbraní ze strany Izraele a konkrétně zmiňovali problémy s doručováním humanitární pomoci na sever Pásma Gazy nebo změny v seznamech propouštěných palestinských vězňů. Všichni propuštění cizinci jsou občané Thajska, mezi Izraelci jde znovu o ženy a děti, většina z nich byla unesena z kibucu Beeri.

Izraelská média píší, že na svobodu se dostali například tříletá Jahel a osmiletý Nave, a to společně s matkou a babičkou, domů míří také sourozenci Noam a Alma Orovi, kterým je 17 a 13 let, nebo dvanáctiletá Noam Avigdoriová, která se vrací do Izraele společně s matkou. Izraelci reagovali propuštěním 39 Palestinců, podle agentury AFP jde o ženy a mladistvé do 19 let.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.