Iveta obnovila památník padlých vojáků a... Odhalila tajemství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Iveta obnovila památník padlých vojáků a... Odhalila tajemství!

Z rukou Imricha Vetráka převzala plaketu.
Z rukou Imricha Vetráka převzala plaketu. (Foto Aha! – M. I. Volf, I. P. Bukovská)

Když se Iveta Pilníková Bukovská (48) pustila do opravy pomníku padlých z první světové války v Rýdeči u Malečova na Ústecku, vůbec netušila, co tím způsobí. Nejen, že ji za to ocenilo ministerstvo, odhalila navíc místním jedno velké tajemství.

Nápad vrátit památníku jeho důstojnost se rodil v hlavě zdravotní sestry několik let. Loni v listopadu pak přišel ten správný čas a Iveta udělala první kroky. „Jako děti jsme kolem něj jezdily na saních, věděla jsem, že mu to musím vrátit,“ usmívá se žena a zároveň dodává, jak je pro ni pieta a úcta k lidem, kteří ve válce položili život, velmi důležitá.

Týmová práce

„Proto jsem oslovila Zdeňka Petra, předsedu spolku Malečovský rozhled, který se stará o naše okolí a památky. Okamžitě mě podpořil,“ vzpomíná Iveta. Začala shánět sponzory, protože věděla, že bez peněz toho příliš nezmůže. „S několika dobrovolníky jsme upravili okolí náhrobku, natřeli plot za ním, ale bylo nutné oslovit například kameníka, Josefa Sotonu z Velkého Chvojna. Ten náhrobek upravil a obnovil zlaté nápisy,“ popsala žena. Po necelém roce se podařilo památník vzkřísit. „Byla to týmová práce a všem, kteří se podíleli, moc děkuji,“ dodala.

Pomník s jedenácti jmény válečných hrdinů získal zpět svoji důstojnost.

Prokletý dům?

Během oprav náhrobku se dostal Ivetě do ruky zajímavý seznam s adresami, kde padlí hrdinové před válkou bydleli. Například u Ivany Tuháčkové (68) trávili své dětství bratři Kreischeovi. „Kdysi k nám přijel cizinec a chtěl vidět dům. Zřejmě šlo o pozůstalého, ale to jsme tehdy nevěděli,“ vypráví Ivana. A další šok následoval, když zjistila, v kolika letech muži ve válce padli. „Jednomu bylo 28 let a druhému 26. A představte si, že můj syn se zabil při autonehodě, když mu bylo 27,“ dodává žena se slzou v oku a s přesvědčením, že její dům je tak nejspíš prokletý.

Nečekané ocenění

Iveta se za svůj nápad a odhodlání dočkala zaslouženého poděkování. Z rukou Imricha Vetráka z oddělení pro válečné hroby a pietní místa ministerstva obrany převzala nečekané ocenění. „Je mi velkou ctí, že mohu poděkovat paní Ivetě, kterou se náš ředitel rozhodl ocenit plaketou za péči o válečné hroby, a to za rozhodující podíl na přípravě, získání finančních prostředků a na organizaci,“ zaznělo z jeho úst.

Víte, že...

...pomník padlých za I. sv. války nese jména 11 obyvatel Rýdeče? ...zemřeli přímo v boji či později na následky válečného zranění?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.