Píku (†51) komunisté popravili před 74 lety: Svého kata zachránil z gulagu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Píku (†51) komunisté popravili před 74 lety: Svého kata zachránil z gulagu!

Gen. Heliodor Píka.
Gen. Heliodor Píka. (Foto ČTK/J. Ožana, M. Kamaryt, M. Ruml)

Hrdina dvou světových válek byl pověšen za vlastizradu v jednom z nejhorších politických procesů padesátých let. Generála Heliodora Píku (†51) zatkli komunisté na nemocničním lůžku v pyžamu. Na smrt ho poslal v červnu 1949 muž, kterému za války zachránil život.

Rodáka ze Štitína na Opavsku zastihla první světová válka v pouhých osmnácti letech, přesto se dokázal dostat do legií v Rusku a přes ně i do Francie, kde dosáhl hodnosti poručíka. U armády už zůstal, v Paříži vystudoval vojenskou školu a prošel několik zahraničních diplomatických misí. Po začátku druhé světové války spolu s budoucím prezidentem Ludvíkem Svobodou vytvořili vojenské vyslanectví v Moskvě. Sověti v roce 1942 dokonce přistoupili na Píkovu žádost o vytvoření dobrovolnické jednotky z Čechoslováků, kteří byli vězněni v gulazích. Záchrany z vražedného pracovního tábora využil i Karel Vaš, který později z pozice prokurátora poslal generála Píku na smrt.

Zločiny Karla Vaše (†96) byly promlčeny, rozhodl soud v roce 2002.

Politická vražda

Ještě v poválečné euforii byla Píkovi udělena hodnost divizního generála, jenže po únorovém převratu 1948 se stal pro komunisty nepohodlným. Zatkli ho v pyžamu na nemocničním lůžku, kde se zotavoval z operace žlučníku, a obvinili ze špionáže pro Velkou Británii. Nikdy se jim ho nepodařilo zlomit k přiznání, právě naopak. „Před hrůzně tragickými okamžiky stojím klidný, s čistým svědomím. Jsem přesvědčen, že nejde o justiční omyl, ale o politickou vraždu. Není ve mně zloby ani nenávisti, jen mne studí hořká lítost nad tím, že zmizela spravedlnost a pravda – snad jen dočasně,“ napsal v předvečer popravy svým nejbližším v dopise. Oběšen byl 21. června 1949 v plzeňské věznici na Borech. Jeho hrob v Ďáblicích je jen symbolický, komunisté pozůstalým odmítli vydat tělo...

Orodoval za něj Svoboda

Válečný hrdina ve svém boji proti vymyšleným obviněním moc spojenců neměl, právě naopak. Většina jeho kolegů vojáků svědčila proti němu, ať už dobrovolně, nebo z donucení. Zastání se dočkal u Ludvíka Svobody, se kterým se dobře znal. Tehdejší ministr národní obrany se pokusil v zákulisních jednáních prosadit milost, bezúspěšně. S jeho přispěním byl ale nakonec v roce 1968 případ znovu otevřen a Píka zpětně prohlášen za nevinného.

Víte, že...

...prokurátor Karel Vaš se sám dostal do nemilosti komunistů v souvislosti s dalším politickým procesem? V případu kolem Rudolfa Slánského byl odsouzen k doživotnímu vězení, v roce 1956 byl ale předčasně propuštěn.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.