80 let od popravy olympionika Františka Pecháčka: Byl roztrhán psy?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

80 let od popravy olympionika Františka Pecháčka: Byl roztrhán psy?!

Pecháčka fašisté mučili a pak ho v koncentračním táboře krutým způsobem zavraždili.
Pecháčka fašisté mučili a pak ho v koncentračním táboře krutým způsobem zavraždili.  (Foto Česká obec sokolská, Zuzana Bönisch, Museum of Tolerance LA, ara, Kolorizace ČB snímků Aha!)

Byl jedním z prvních Čechoslováků, kteří reprezentovali mladou republiku na olympijských hrách. Byl sokolským cvičitelem, gymnastou i odbojářem. František Pecháček (†47) byl ale především neústupným hrdinou, brutálně zavražděným nacisty před 80 lety.

Jeho žena Emílie „Milka“ Pecháčková (1893 – 1943) vařila na setkání u nich v bytě na pražském Smíchově kávu parašutistům Janu Kubišovi (1913 – 1942) a Jozefu Gabčíkovi (1912 – 1942), byť oba věděli, co to pro ně může znamenat.

Odvaha a čest

František Pecháček to ale myslel vážně, když v létě 1938 spolu s dalšími 30 tisíci muži na ploše strahovského stadionu předvedl prostná uzavřená jeho Přísahou republice. „Lásku k míru, klidu v srdci svého lidu věčně zachováme sami proti všem,“ napsal v ní a v ta slova věřil. I proto hned roku 1939 vstoupil do odboje, tak jako řada jeho druhů ze Sokola. V armádě působil už po 1. světové válce, coby poddůstojník také vedl školu pro výcvik tělesné zdatnosti. Měl vždy pevný stisk. „Podání ruky provázel neústupný pohled, odvaha a čest pro něj byly vším,“ říkali pamětníci. Parašutisty poznal jako velitel sokolské odbojové organizace Jindra, známé i jako OSVO.

Prošel mučením

Když se v rámci operace Anthropoid uskutečnil 27. května 1942 v Praze-Libni uskutečnil atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha (1904 – 1942), začalo peklo. Spíš předpeklí. Pecháčkovi i rodina Františkova bratra skončili 20. července na služebně gestapa na Karlově náměstí, pak byli každý zvlášť odesláni do koncentračního tábora Mauthausen. Františka čekaly dva roky plné brutálních výslechů a mučení, Milku už nikdy neviděl.

Krutí dozorci

Pak přišel 3. únor 1944. „Říkalo se všelicos, že ho zplynovali, zastřelili... Skutečnost byla horší. Byl bestiálně zavražděn! Dozorci na něj poštvali, jen pro pouhou kratochvíli, vycvičené psy. Zaživa jej roztrhali!“ popsal před lety přeživší spolupracovník skupiny Anthropoid Bohuslav Bubník (1918 – 2012). Psi mu, jako dalším trýzněným vězňům, nejprve útočili na genitálie, pak roztrhali zbytek těla. „Sbohem, bratři, vím, že jdu na smrt, ale nebojím se jí. Statečný muž umře jednou, jen zbabělci umírají stokrát. Umřu s klidem, protože vím, že naše oběti nebyly marné,“ vzkázal Pecháček krátce před tím.

Zlaté medaile z MS

František Pecháček byl na olympijských hrách v belgických Antverpách roku 1920 s gymnastickým družstvem čtvrtý. Zlato získal v soutěži jednotlivců i družstev v roce 1922 na prvním poválečném mistrovství světa ve sportovní gymnastice. Úspěch a zlato zopakoval v roce 1926 v soutěži družstev na mistrovství světa v Lyonu. Dvě skladby pro X. všesokolský slet v roce 1938. Sokolskou brannost a hlavně Přísahu republice. Její část se objeví letos první červencový týden na XVII. všesokolském sletu v Edenu.

Víte, že...

...všesokolské slety se konají jednou za šest let?

...letošní od 30. června do 5. července?

...první se uskutečnil už v roce 1882?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.