Odliv sestřiček z nemocnic: Bude se o nás mít kdo starat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Odliv sestřiček z nemocnic: Bude se o nás mít kdo starat?

Tento pohled bude možná už za pár let vzácností.
Tento pohled bude možná už za pár let vzácností.  (﷯Foto Aha! – ﷯R. Klejch, K. Kopáč, K. Janeček, IKEM, AGEL, MZČR, Profimedia.cz)

Výpadky léků, protesty proti přesčasům i nedostatek pediatrů. Pohroma za pohromou se valí na české zdravotnictví. Aby toho nebylo málo, do pár let hrozí, že nebudou ani sestry. Velká část jich je v předdůchodovém věku. Průšvih si uvědomuje i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63, TOP 09).

O velkém nedostatku nelékařských pracovníků mluvil Válek i s Aha!. „Kolem roku 2030 hrozí problém, kdy budou odcházet do důchodu velké skupiny sester,“ přiznal Válek. V českém zdravotnictví pracuje okolo 84 tisíc sestřiček. A kvůli stárnutí obyvatelstva jich bude potřeba víc. Už teď jich v akutní a zdravotní péči chybí zhruba dvě tisícovky.

Kdo to zalátá?

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška (56) je pak průměrný věk sester 47 let, starších 60 let jich je bezmála 12 tisíc. „Logicky v následujících letech odejdou do důchodu,“ varuje Dušek. A zalátat tento výpadek nebude vůbec nic jednoduchého. Už teď se podle Duška kapacity dohánějí přesčasy. A pokud by se navyšovaly dle zvyšující se potřeby, bylo by třeba o asi 6300 sester víc.

Jsme v ohrožení

Nepříznivou prognózu potvrdila Aha! i hlavní sestra ČR Alice Strnadová. „S odchodem větší skupiny sester do důchodu, přibližně za 5 až 7 let, může přijít náhlý propad,“ uvedla. Obavy má i prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová (52). „Slova pana ministra vycházejí ze statistiky ÚZIS, kterou pochopitelně dobře zná. Je tedy jasné, že je to fakt, který nás v budoucnu může velmi ohrozit,“ řekla Aha!.

Málo mladých

Co s tím? Podle Šochmanové je potřeba ošetřovatelství omladit a vlít mu do žil novou krev. Apeluje na podporu zájmu o vzdělání, a to snazší prostupností mezi obory, posílením certifikovaných kurzů nebo zajištěním větších kapacity na středních zdravotnických, vyšších odborných i vysokých školách. „To je ale nelehký úkol. Nejedná se jen o navýšení počtu studentů, ale musíme zajistit i personál, který je bude vzdělávat, a také prostory,“ tvrdí. Zdravotnictví se ale prý nesmí uchýlit k upřednostňování kvantity před kvalitou.

Méně lůžek?

S tím souhlasí i hlavní sestra Strnadová. „Rovněž je potřeba se podívat na složení ošetřovatelských týmů tak, aby byly správně využity kompetence každého pracovníka. Důležité je i neustále zlepšovat pracovní podmínky,“ doplňuje. Dobré pracovní prostředí je prý zásadní pro to, aby zaměstnanci neodcházeli. Připustila, že hodně sester ze zdravotnictví přechází do jiných oborů. Podle Duška může řešením být snížení počtu akutních lůžek. „Naše akutní péče je v evropském srovnání nadprůměrná,“ uvedl. V Česku je 156 nemocnic, z nich 113 se jí věnuje. „Je potřeba si položit otázku, zda nemáme síť příliš hustou na to, abychom ji personálně pokryli,“ nadnesl.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.