Další zdražování cigaret: Ekonomové varují, brzděte! Prachy tečou do Polska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Další zdražování cigaret: Ekonomové varují, brzděte! Prachy tečou do Polska

Simona Boráková přiznává problémy. Její trafika v hlučínské ulici Pode Zdí tak tak přežívá.
Simona Boráková přiznává problémy. Její trafika v hlučínské ulici Pode Zdí tak tak přežívá. (Foto Aha! – M. Charbulák, J. Koťátko, M. Pekárek, M. Rušinová)

Nejméně o 8 korun má v příštím roce zdražit krabička cigaret. Kvůli rostoucí spotřební dani si také v dalších letech budeme pravidelně za výrobky s nikotinem připlácet. Ceny už přitom teď ženou Čechy do náručí polských trafikantů. A těm našim zůstávají oči pro pláč.

Zatímco u nás koupíte nejlevnější krabičku cigaret za 123 korun, v sousedním Polsku zaplatíte v přepočtu i o 40 korun méně. Například v Moravskoslezském kraji, který s Polskem sousedí, má každá třetí krabička cigaret polský původ. Celorepublikově pak skoro každá desátá. Podle šéfekonoma BHS a poradce premiéra Štěpána Křečka jsme kvůli tomu do polského rozpočtu na daních odvedli přes 5 miliard korun.

Draho i pro Němce

Ceny jsou prý už tak vysoké, že k nám pro cigarety přestávají jezdit bohatí Němci a Rakušané. Se zvyšováním daní z neřesti ale vláda počítá i v letech 2024 až 2027. „U klasických cigaret v roce 2024 dojde na základě daňových změn ke zdražení o 8 korun. Je ale možné, že samy tabákové společnosti tam ještě nějakou tu korunu přihodí, takže těch osm korun berme jako minimum,“ řekl Štěpán Křeček Aha!. Řešení? „Spíše bych daně u těch klasických cigaret neměnil, nebo jenom mírně, a počkal, aby cenová hladina v těch okolních zemích nás zase trošku dohnala,“ navrhuje Křeček. A upozorňuje, že i přes rostoucí daně výnosy státu z tabákových výrobků klesají: „Takže další zvyšování sazeb daně už nevede ke zvyšování výběru peněz do státní pokladny, což je další signál toho, že ty daně jsou prostě špatně nastavené.“

Nic dramatického

V 1. čtvrtletí letošního roku Češi při nákupech v zahraničí – nejen za cigarety – utratili přes 21 miliard. To je meziroční nárůst o skoro 40 procent. Jak tomu stát hodlá zabránit? Zřejmě nijak. „Po očištění o inflaci dosáhly zahraniční útraty Čechů v 1. čtvrtletí celkem 16,6 mld. Kč a stále tak zaostávaly za vrcholem z let 2018 – 2019. V reálném vyjádření tak současné výdaje domácností v zahraničí nijak mimořádné nejsou,“ sdělil Aha! Stefan Fous z ministerstva financí.

Expertka: jen víc!

Lékařka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha další zdražování tabákových výrobků kvituje. Platí totiž podle ní rovnice, že vyšší cena od kouření odrazuje. „Zrovna teď jsem tady měla pacientku, která přestává kvůli tomu, že se má zvýšit cena cigaret. A ještě větší význam to má na prevenci,“ řekla Aha!. Podle ní by tak stát měl daně zvyšovat ještě výrazněji. „Aby zohledňovaly inflaci a samozřejmě zároveň s tím zdražováním nabízet možnosti léčby,“ doplňuje expertka.



Přečtěte si
Eva Korotvičková
28. 8. 2023 • 16:42

V dávných dobách -předlis­topa­dovýc­h,by­ly vždy alespoň některé cigarety levné-bez filtru,obyčejné,bez krásnýc h krabiček.Dnes je mnoho závislých,kteří si to koupí místo jídla nebo alimentů

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.