Hrdina prvních novinových komiksů slaví 100 let! Bonzo, štěně s cigárem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Hrdina prvních novinových komiksů slaví 100 let! Bonzo, štěně s cigárem

Štěně Bonzo
Štěně Bonzo (foto ara)

Malinko vytahaná kůže, vlající ušiska, nos jako knoflíček, taková kulička, roztomilost sama. Pejsek Bonzo býval hvězdou, miloval ho anglický král Jiří V. i jeho vnučka Alžběta II. A právě teď slaví stovku! Štěkal i v Indii

V době největší slávy měl Bonzo své kalendáře, knížky, skládačky, cukrovinky, dokonce i formičky na výrobu domácí čokolády nebo popelník. Dělal reklamu na cigarety a dokonce v některých příbězích pokuřoval. Inu, světák. Poprvé se objevil na stránkách britského společenského časopisu The Sketch v roce 1922. Jeho autor George Studdy (†70) měl s kresbami zákeřných psů své zkušenosti, věnoval se jim celý profesní život. Až s celostránkovými ilustracemi lumpíka Bonza však zaznamenal úspěch. Během několika týdnů si jej oblíbili děti i dospělí nejen v »rodné« Británii, ale i v Americe, Indii či jihoamerických státech.

Král v biografu

V roce 1923 se dočkal vlastní divadelní hry, o rok později filmu. A stal se jednou z prvních kreslených postaviček na světě. Premiéry snímku s názvem A Sausage Snatching Sensation se zúčastnil i sám král Jiří V. s manželkou Mary. Bylo to poprvé, kdy britský panovník sledoval filmové představení ve veřejném kině. Takovou sbírku reklamních předmětů jako Bonzo dosud neměla snad žádná fiktivních postav. Nejoblíbenější záležitostí přitom byly sběratelské pohlednice, o které se lidé doslova prali. Pojmenovala se podle něj rocková kapela. A jeho tlamička se stala tváří jednoho britského komerčního rádia.

Už jen pro sběratele

Fenomenální úspěch flekatého štěňátka překazila až druhá světová válka. A navázat na něj se nepodařilo ani pak. V červenci 1948 totiž George Studdy zemřel. A tak pejskova hvězda pomalu vyhasla. Ovšem pohlednice s Bonzem dodnes patří k velmi cenným sběratelským předmětům a na aukcích se za originály platí horentní sumy!

George Studdy: Prokouřil se k rakovině

Lidé Bonza milovali, ale oblíbili si i samotného kreslíře. Studdymu denně chodily desítky dopisů i pozvánky na kulturní a společenské akce, peněz měl spoustu. Jenže on raději žil v ústraní. Občas rybařil, většinu času ale jen maloval a kouřil. Během války se s manželkou přestěhoval do Portsmouthu, kde působil jako kreslíř na vojenské základně. Jeho byt v Londýně byl během bojů vybombardován a popelem lehla i řada jeho kreseb, které nikdy nespatřily světlo světa. Ačkoli se Studdy v roce 1946 vrátil do Londýna, na fenomenální úspěch Bonza už nenavázal. Maloval pohlednice pod pseudonymem Cheero a dva roky nato podlehl rakovině plic.

S kým máme tu čest?

Studdy byl opakovaně tázán, jaké plemeno Bonzo vlastně zastupuje. „Jistý profesor kdysi prohlásil, že v budoucnu za nás všechno budou dělat roboti. To mě oslovilo, a tak jsem nakreslil robota jako podivné zvíře s nohama a ocasem psa, ale bez hlavy. Tak vzniknul Bonzo,“ vysvětlil v jednom z posledních rozhovorů kreslíř. „S podobou robota jsem experimentoval a najednou z toho byl pejsek.“ Odborníci na čtyřnohé mazlíčky se shodují, že jde zřejmě o křížence teriéra, buldoka a bulteriéra. Každý v něm ale může vidět něco svého.

Má slabost pro ženy

Bonzo je malé štěňátko, které vás zaujme na první pohled. Je flekatý, černobílý, má blankytně modrá očička. A divili byste se, jak si umí užívat života! Pije totiž alkohol, hraje hazardní hry, brousí si tesáčky na hezké ženy, které pochopitelně vždycky dostane. Je roztomilý, a to je jeho přednost. Zároveň je ale i tak trochu vypočítavý, umí se rozzlobit, ale nikdy nemívá násilné sklony.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.