PÁD ROZHLEDNY! 8 zraněných dětí z letního tábora | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

PÁD ROZHLEDNY! 8 zraněných dětí z letního tábora

Vyhlídka Triangl je po neštěstí obehnaná policejní páskou. Zřítilo se tam devět dětí.
Vyhlídka Triangl je po neštěstí obehnaná policejní páskou. Zřítilo se tam devět dětí. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, čtenář Aha!)

Neštěstím skončila ve čtvrtek navečer příjemná procházka dětí na rozhlednu Triangl u Markvartic na Děčínsku. Když na vyhlídku vyšplhala skupinka malých táborníků z ranče Radava, dřevěná podlaha nevydržela a z třímetrové výšky se zřítila k zemi. I s devíti vyděšenými dětmi.

Školáci i se svojí praktikantkou vyrazily na vyhlídku ve čtvrtek vpodvečer. Devět dětí, které vylezly na rozhlednu, aby se spolu vyfotily, přetížily plošinu, která se s nimi zřítila k zemi. „Věk osob je od 7 do 15 let. Jde o lehká, ale i těžká zranění, která si vyžádala lékařskou pomoc,“ sdělil mluvčí krajských hasičů Petr Pelikus. Právě hasiči museli na místě pomáhat s transportem zraněných z těžce dostupného místa k vrtulníkům a sanitkám.

„Dvě děti s podezřením na vážné zranění transportovaly vrtulníky do Prahy, dvě osoby se středně vážným zraněním byly převezeny do Ústí nad Labem. Další čtyři děti se středně vážným zraněním jsou v děčínské nemocnici,“ uvedl mluvčí záchranné služby Prokop Voleník. K vyhlídce přijela i policie, která celou noc zjišťovala, proč vyhlídka spadla. „V současné době jsou ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti,“ sdělila policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Z rozhledny se zřítila dřevěná plošina. Nosná část plošiny byla údajně shnilá.

Prázdninový tábor skončil. Majitelka ranče Petra Svejkovská se odmítla k neštěstí vyjadřovat. „Nebudu teď s vámi hovořit,“ ukončila krátký telefonát. Nereagovala ani na SMS. Ve vzduchu tak zůstala hořká pachuť a otázky, na které zatím neznáme odpovědi. Například, kdo na děti dohlížel, když lezly po žebříku na rozhlednu. Došlo totiž k porušení návštěvního řádu, který visí v přilehlém srubu. „Maximální počet osob na vyhlídkové plošině dřevěného trianglu je stanoven na čtyři,“ píše se v něm. Rozhledna často nesla až 15 dětí najednou.

Krizová linka Pro rodiče zraněných dětí spustila policie krizovou linku 974 422 012.

Konec jedné historie

Vedení Markvartic, na jejichž pozemku rozhledna stojí, teď zvažuje radikální kroky. „Jsme domluveni na tom, že na rozhlednu je momentálně zákaz vstupu, dojde k odstranění žebříku a my, jako obec, budeme navrhovat odstranění této stavby, protože její provozování přináší více starostí než radosti,“ posteskl si místostarosta Markvartic Libor Kunte. „Jde navíc o bývalý posed, nikdy to vlastně jako oficiální rozhledna nebyla,“ dodal pak starosta obce Tomáš Renka.



Přečtěte si
ELLA Průšová
5. 8. 2023 • 21:03

To si ty děti jen tak vyrazily na procházku? Učitelky šly asi na kafíčko, že? A to chtějí ještě zvedat platy? Leda mandle, bych jim zvedla!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.