Stačil mžik a Adámek (5) se začal topit: 35 minut boje o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Stačil mžik a Adámek (5) se začal topit: 35 minut boje o život!

Společnost klučinovi dělají jeho oblíbení plyšáci.
Společnost klučinovi dělají jeho oblíbení plyšáci. (chlapeček, topil se, nebezpečí, voda, koupaliště, nemocnice, musíte vědět)

Jako každý malý kluk si chtěl zaskotačit ve vodě. Jenže stačila malá chvilka nepozornosti a Adámek (5) z Kroměřížska se na koupališti začal topit. Záchranáři ho přivedli zpátky k životu doslova za pět minut dvanáct.

„Miluju tě, maminko milovaná,“ křičel Adámek, když na začátku prázdnin odjížděl na koupaliště se svojí sestřičkou, její kamarádkou a její maminkou. O několik hodin později se jeho rodičům začal hroutit svět. Zavolali jim, že jejich synka oživují v důsledku tonutí.

V mdlobách

Adámek upadl do bezvědomí, zastavilo se mu srdce, ale záchranáři odvedli obrovský kus práce. Pětatřicet minut, kdy se snažili přivést chlapečka zpátky k životu, bylo nekonečných, ale nakonec se to povedlo. „Všem ukázal, jaký je bojovník a svoji cestičku zpátky zpět na tento svět dokázal vybojovat, i když za pět minut dvanáct,“ popsali chlapcovi nejbližší.

Přes hadičku

Adámka nyní čeká dlouhá léčba. „Byl mu zaveden PEG, hadička, kterou dostává stravu, pití i léky. Pro rodiče bude velmi důležité naučit Adámka znovu baštit, to znamená polykat všechno, co měl tolik rád. Bohužel ještě nefixuje očička. A i když je otevře, tak se na rodiče nepodívá,“ řekla Maria Křepelková, ředitelka společnosti Život dětem, která rodině pomáhá.

Pomoci můžete i vy

Adámek bude potřebovat aplikaci kmenových buněk a dlouhodobé rehabilitace. Bude muset také dojíždět k lékařům na pravidelné kontroly. Bez finančních prostředků se to, bohužel, neobejde. Přispět Adámkovi můžete jakoukoliv částkou na transparentní účet o.p.s. Život dětem: 1117771700/5500, variabilní symbol 1212.

Psycholog Adam Kukla radí: Krizi nepotlačujte

„Adámkovi rodiče teď nejspíš prožívají obrovský šok a krizi. Bude pro ně velmi důležitá pomoc okolí, i kdyby se zdálo, že zvládají vše potřebné zajistit sami. A nesmíme zapomenout ani na Adámkovu sestru, její kamarádku a její maminku. Ani pro ně současná chvíle nebude jednoduchá. Jsme-li svědky tragické události, každého z nás začne napadat, co mohlo být jinak. Mluvte o tom, co prožíváte. Nepotlačujte to v sobě a nebojte se vyhledat pomoc,“ radí psycholog Vojtěch Kukla.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.