Prezident Pavel předal záchranářům Zlaté kříže: Ocenil hrdiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Prezident Pavel předal záchranářům Zlaté kříže: Ocenil hrdiny

Matyáš Diba uchránil autobus před pohromou.
Matyáš Diba uchránil autobus před pohromou. (Foto Aha! – Jiří Koťátko, HZS, PČR)

Perfektně zvládnutý největší požár v ČR, odehnání vraha od oběti, nebo třeba záchrana uvízlého speleologa z jeskynního komplexu. Na Pražském hradě se včera udílely ceny za nejlepší záchranářské akce minulého roku, a to nejen profesionálům. Ocenění za své činy z rukou prezidenta převzali i dva hrdinní mladíci.

Neovladatelný autobus

Matyáš Diba (19) jel loni v prosinci autobusem do Plzně, když si v obci Šťáhlavy všiml, že se řidič dostal do křeče a vůbec nemohl ovládat autobus. Naboural do vozu, ve kterém jela rodina s dětmi, i sloupu u silnice. To už ale Matyáš duchapřítomně přiskočil a stočil řízení ke krajnici, kde zastavil. „Jsem rád, že jsem mohl pomoci,“ sdělil včera po obdržení ocenění.

Dvojitá pomoc sraženým

Hasič Pavel Dostál loni v srpnu cestoval vlakem z Prahy do Klatov. „Vlak prudce zabrzdil, průvodčí říkal, že jsme někoho srazili. Nabídl jsem pomoc,“ svěřil hrdina Aha!. Muže v bezvědomí ošetřil, pak si ho převzali záchranáři. Hasič nastoupil, po pár desítkách minut ale brzdil vlak znovu. „Říkal jsem si, jestli si někdo nedělá srandu. Opět jsme někoho srazili,“ popsal Dostál. I tentokrát šel do akce.

Celkem 13 ocenění předal včera na Pražském hradě prezident Petr Pavel.

Zvládli nejhorší požár

6300 hasičů bojovalo neúnavně týdny s největším požárem v zemi, který zasáhl České Švýcarsko loni v červenci. Za profesionální zásah si ocenění odnesla policejní letecká služba i hasičský záchranný sbor.

Zásah ve tmě na střeše

Duševně nemocného muže se podařilo zachránit hlídce libereckých policistů. Vlastní životy přitom dali všanc, když za ním lezli na liberecký hotel Praha. Museli v téměř úplné tmě skokem překonat velmi strmou část střechy a dostali se až do kopule věžičky. Do bezpečí se muže podařilo dostat po 20 minutách, přiznal, že chtěl ukončit život, protože mu zemřel pes.

Ubránil rdoušenou ženu

David Vecko (17) se svým kamarádem loni v září zaslechl ženské volání o pomoc na nádraží v Potštejně na Rychnovsku. Šli po hlase a uviděli útočníka (43), který seděl obkročmo na těhotné ženě (35), měl lano omotané kolem jejího krku a vší silou se ji snažil zardousit. „Nebyl ani čas se bát. Serval jsem ho z ní a začali jsme na něj křičet,“ popsal včera Aha! Vecko. Útočníka policie záhy dopadla.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.