Ocenění pro Danu (52) a Kateřinu (26): Zachránily dva řidiče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ocenění pro Danu (52) a Kateřinu (26): Zachránily dva řidiče!

Ženy bez váhání pomohly dvěma zraněným řidičům.
Ženy bez váhání pomohly dvěma zraněným řidičům. (Foto Aha! – Z. Matyáš a PČR)

Na letošní únor nezapomenou Dana Richterová (52) a její dcera Kateřina (26) zřejmě až do smrti. Spěchaly do Brna, jenže u Šebrova spatřily drsný výjev. Na náledí se srazila multikára s mazdou. Řidič byl zaklíněný v osobním voze a volal o pomoc.

Účetní u hasičů a studentka neváhaly ani vteřinu. „Senior v autě křičel, že má utrženou ruku. Vlezla jsem dovnitř přes okno spolujezdce a zaškrtila mu zranění. Naštěstí se ukázalo, že to tak vážné není. Ulevilo se mi,“ popsala situaci Dana. Její dcera se mezitím věnovala řidiči multikáry. „Stál venku, zkrvavený, v šoku, co zavinil. Snažila jsem se ho uklidnit,“ svěřila se.

Mezitím zastavovala další auta, záhy dorazili záchranáři. Oba řidiči se nakonec uzdravili a statečné ženy se včera dočkaly ocenění Gentlemanka silnic. „Zachovaly se skutečně ukázkově. Zavolaly záchranné jednotky, zajistily místo a provedly první pomoc. A ve vypjaté situaci zachovaly chladnou hlavu,“ poznamenal jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Rozbitá mazda, ve které uvízl řidič.

Stihla přijímačky

Kateřina v osudné ráno spěchala na přijímací řízení k doktoranskému studiu na Masarykově univerzitě. „Po zásahu u nehody jsem dorazila se čtyřicetiminutovým zpožděním, ale u předchozích účastníků se jednání protáhla, a tak jsem vše stihla,“ svěřila se.

Dana ví své

Dana před lety prožila nehodu, při které zůstala uvězněna ve voze. „Bezmocně jsem sledovala, jak kolem mě projíždějí pomaličku auta, každý kouká a jede dál. Zastavilo asi až páté. Toto byl tak děsivý zážitek, že by mě nenapadlo nezastavit u jiné nehody,“ ubezpečuje.

Gentlemanů je 221

Dana a Kateřina jsou 220. a 221. držitelkami prestižního ocenění. Projekt Gentleman silnic je společným dílem Generali České pojišťovny a Policie ČR. Vznikl v roce 2004. Vůbec prvním držitelem se stal Jiří Lukáč z Albrechtiček, který vytáhl z hořícího auta mladíka (17).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.