Poděkování za život osmiměsíčního Matouška: Přišel se usmát na zachránce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poděkování za život osmiměsíčního Matouška: Přišel se usmát na zachránce

Matoušek. Pro rodiče to bylo vymodlené dítě.
Matoušek. Pro rodiče to bylo vymodlené dítě. (Foto archiv nemocnice)

Silné životní příběhy se velice často píší v nemocnicích. Jeden se odehrál ve zlínské, kde v perinatologickém centru zachránili lékaři život Matouškovi. Ten se narodil v 29. týdnu těhotenství a vážil pouhých 990 gramů. Propouštěli ho po 47 dnech s váhou 2490 g.

Nyní zavítal znovu do zlínské nemocnice, ukázat se zdravotníkům, kteří mu zachránili život. Dnes mu je 8 měsíců a váží už 7,5 kila. „Pro nás je to radost i odměna. Všichni jsme si ho pamatovali. Je šikovný, spokojený a stále mu chutná maminčino mléko. Dobře to dopadá,“ řekla Aha! staniční sestra JIP Marcela Pumprlová.

Pro rodiče to bylo vymodlené dítě a věděli, že chlapeček má vývojovou vadu: rozštěp rtu a patra. Kvůli potížím maminky musel být proveden císařský řez. „Taková miminka se snaží sama nadechnout, ale jsou slabá a jejich úsilí je nedostatečné. Potřebují okamžitou odbornou pomoc,“ uvedl primář novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice T. Bati Jozef Macko. Kvůli rozštěpu byla obtížná dechová podpora, ale chlapec zabojoval. Maminčino mléko dostával sondou do žaludku, pět týdnů si prožil v inkubátoru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.