Tragická smrt novorozence na Jičínsku: Matka odmítla císařský řez | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragická smrt novorozence na Jičínsku: Matka odmítla císařský řez

Příjem rodiček v jičínské nemocnici. Sem měla těhotná přijít.
Příjem rodiček v jičínské nemocnici. Sem měla těhotná přijít. (Foto Aha! – David Malík)

Těhotnou ženu (27) lékaři varovali, že je nutný císařský řez. Jejich péči odmítla a rozhodla se rodit doma spontánně. Dítě přišlo na svět přidušené a později zemřelo, matku teď obvinili z usmrcení z nedbalosti!

Tragédie se stala již loni v květnu, policie ale o ní informovala až nyní. Když těhotné odtekla plodová voda, vypravila se i se svým chotěm (44) až do 150 kilometrů vzdálené nemocnice v Jihlavě. Tam rodičce lékař po vyšetření oznámil, že nemůže rodit přirozeně, protože hrozí komplikace, které by mohly vést i ke smrti miminka. Podle něj byl nutný císařský řez.

„Žena měla podepsat negativní revers a přislíbit okamžitý přejezd do spádové nemocnice, kde se císařskému řezu podrobí,“ informovala policejní mluvčí Eliška Pospíšilová. Místo toho jel pár domů na statek na Jičínsku, kde ekologicky pěstuje jablka, bylinky. Tam pak druhý den časně ráno potomka porodila. Jenže bohužel, varování lékaře se naplnilo a dítě muselo do nemocnice.

„Po porodu chlapečka brzy ráno odvezl vrtulník, který přistál na zahradě domu. Stál tam asi hodinu,“ vzpomínali pro Aha! lidé ze sousedství. Vrtulník jej převezl od nemocnice v Hradci Králové, kde po měsíci hospitalizace boj o život prohrál. „Ze znaleckého posudku vyplynulo, že novorozenec zemřel na následky dušení během porodu,“ konstatovala Pospíšilová. Podle místních se manželé letos snad dočkají rodinného štěstí. „Paní je podruhé těhotná,“ uzavřeli.

Nemocnice: Nutit ji nemůžeme

Podle informací Aha! žena nejprve jela do nemocnice v Jihlavě. „Tento případ matky jsme tu řešili. Bohužel ale nemáme u svéprávné ženy žádný nástroj, jak bychom ji donutili, aby ten zákrok podstoupila. A není na to ani jednoznačný právní názor. Tady se utkává právo rodiče a právo dítěte,“ uvedl ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Přečtěte si
qwerta
24. 2. 2023 • 17:18

DWEI
23. 2. 2023 • 09:04

Měla by alespoň nahradit všechno, co svojí blbostí zavinila (vrtulník, měsíční pobyt chlapečka na přístrojích.....) Jinak je asi potrestaná už dost nána jedna přiblblá

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.