Šlo o selhání doktora, nebo chybu systému? Lékař odmítl převzít dítě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Šlo o selhání doktora, nebo chybu systému? Lékař odmítl převzít dítě

Žena odešla s dítětem z nemocnice...
Žena odešla s dítětem z nemocnice... (foto ara)

Do babyboxu v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně odložila v úterý odpoledne žena kloučka (4 měs.) v modrém kulíšku a svetříku. Jen pár minut předtím se snažila předat děcko do péče tamního porodního oddělení. Lékař chlapečka odmítl přijmout...

Službu konající lékař paní vysvětlil, že na neonatologii, která je pro miminka do jednoho měsíce, nejsou na tak velké děti vybaveni. „Ženě doporučil, ať s chlapcem jede na specializované dětské oddělení Dětské nemocnice v Černých Polích,“ řekla Aha! mluvčí Nemocnice Milosrdných bratří Andrea Šromová. Lékař se podle ní zachoval přesně tak, jak měl, z hlediska zákona, předpisů i lékařské etiky.

Žena neuposlechla rady doktora a dítě odložila do babyboxu, jen pár kroků od vrátnice. „Tím se vzdala rodičovských práv a osud dítěte bude nyní řešit soud a OSPOD,“ doplnila mluvčí. Pokud by žena dítě odložila třeba jen v čekárně, lékaři by prý okamžitě zalarmovali policii. „Matka v zásadě postupovala správně, dítě neodložila někde na mezi, neublížila mu. Lékař, který ji odmítl, podle mého názoru selhal. V první řadě měl kontaktovat psychologa, který je přece v každé nemocnici. Měl by být empatický a rozpoznat naléhavost situace,“ vysvětlila Aha! psycholožka Alena Uváčiková.

Málem se nevešel

„Klučík se dovnitř málem nevešel. Okamžitě se spustil alarm a hned se o něj začal starat personál nemocnice. Chlapeček dostal jméno Tomáš,“ prozradil Aha! zakladatel sítě babyboxů v Česku Ludvík Hess (76).

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Policie: Není co řešit

Z trestněprávního hlediska ženě nehrozí zřejmě žádný postih. „Nemáme žádné oznámení na podezření z trestného činu nebo přestupku,“ řekl Aha! policista Pavel Šváb. „Jestliže je u nás institut babyboxu a paní jej využila, není z našeho pohledu co řešit,“ dodal Šváb. Trestného činu by se dopustila, pokud by dítě odložila jinde.

Přečtěte si
Dianthos
5. 5. 2023 • 10:26

Box? Potřeboval by pěstí do nosu?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.