Co to má OSN zase za nápad? Chce zrušit babyboxy v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Co to má OSN zase za nápad? Chce zrušit babyboxy v Česku!

Babybox v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně patří k nejstarším v ČR.
Babybox v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně patří k nejstarším v ČR. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Českému vynálezu, kterému s uznáním tleská celý civilizovaný svět, zvoní nejspíš umíráček. OSN doporučila zrušit všech 86 babyboxů v Česku. Schránky na odložení nechtěných dětí přitom zachránily za 18 let životy 253 maličkým.

Výbor pro práva dítěte při OSN ovšem doporučil český unikátní vynález zrušit. Chce totiž rodičky na sílu dotlačit k využívání tzv. utajených porodů. „Ty ale vůbec neposkytují anonymitu zoufalé matce, která chce dítko po narození bezpečně odložit,“ řekl Aha! zakladatel schránek pro odložené děti Ludvík Hess (76). A lékaři souhlasí. „Babyboxy umožňují porodit dítě i ženám z velmi špatných sociálních poměrů, často závislým na návykových látkách,“ shodují se. Podle zjištění Aha! se v ČR ročně utajené porody počítají na prstech jedné ruky.

Schránky i porody

Emeritní přednosta porodnické kliniky FN Brno Pavel Ventruba Aha! řekl, že by babyboxy nerušil. „K nim by ale bylo vhodné veřejnosti vysvětlit, že je i možnost utajených porodů, kterým se my lékaři nebráníme. Jsou bezpečné,“ řekl. „Lepší je ale zachráněný život z babyboxu bez identity, než život zcela zmařený,“ zdůraznil. Český sociální systém navíc neumí podchytit rizikové ženy už během těhotenství.

Co vlastně výbor OSN chce?

Podle zjištění Aha! Výbor pro práva dítěte při OSN s odvoláním na tzv. právo na identitu „naléhavě vyzývá ČR, aby se zabývala příčinami anonymního opouštění dětí, posílila opatření podpory rodin a zvážila zavedení možnosti důvěrných porodů v nemocnici jako poslední možnosti za účelem ukončení anonymního opouštění dětí v baby boxech.“

Přečtěte si
hejhej
2. 11. 2023 • 11:36

stoura:
Naši pitomci kývnou na všechno, co jim doporučí hloupá EU.

stoura
2. 11. 2023 • 10:21

Nejhorší bude, když jim na to ti naši pitomci kývnou jako že jo! Podle nich je zřejmě lepší, když ty nechtěné děti matky(pokud se jim tak dá říct) hodí do kontejneru nebo do křoví!!

hejhej
2. 11. 2023 • 08:05

Zrušit babyboxy ? To může vymyslet jenom idiot !!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.