Za vraždu sedmi miminek dostala doživotí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Za vraždu sedmi miminek dostala doživotí

L. Letbyová
L. Letbyová (Foto ČTK, Reuters, Profimedia.cz, Facebook)

Britská zdravotní sestra Lucy Letbyová (33), která zabila sedm novorozenců a u dalších šesti se o to pokusila, vyfasovala doživotí bez nároku na předčasné propuštění, což je nejvážnější postih v zemi!

Letbyová v červnu 2015 a v následujících 13 měsících v anglickém Chesteru trávila nejrůznějšími způsoby novorozeňata, o která pečovala, a to obvykle při nočních směnách. Některým vpichovala do krevního oběhu vzduch, jiným inzulin, další zadávila mlékem. Vraždě někdy předcházelo více pokusů o otravu. Úmrtí miminek svalovala na špatnou hygienu a nedostatek pracovníků v nemocnici, poté falšovala dokumentaci tak, aby to vypadalo, že je zapříčinily jiné zdravotní problémy.

V několika případech dokonce asistovala při resuscitaci novorozeňat, jež umírala právě její vinou. K Letbyové při vynášení rozsudku soudce hovořil nepřímo, jelikož se rozhodla zůstat v cele a na slyšení se nedostavila, což premiér Rishi Sunak označil za zbabělé. „Doufáme, že budete žít velmi dlouhý život a každý jeho den protrpíte za to, co jste spáchala,“ vzkazovali jí pozůstalí.

Letbyová bude nejprve odvezena do izolace, protože se očekává, že jako vražedkyně dětí bude za mřížemi zažívat extrémní nepřátelství. Poté by mohla skončit ve věznici s nejpřísnější ostrahou v Durhamu. Tam si mohou vražedkyně pohladit ovce a kozy a starat se o králíky nebo ptáky. Má se za to, že díky tomu zůstanou ve větším klidu. K dispozici je také obchod s oblečením a dovolena je i personalizace místností, například vymalovat si celu narůžovo.

Důkaz, který ji dostal

Jedním z klíčových důkazů proti Letbyové byl ručně psaný vzkaz, jenž u ní policie našla při zatýkání v roce 2018. Stálo v něm: Schválně jsem je zabila, protože nejsem dost dobrá, abych o ně pečovala. Sama sebe v něm také označila za strašlivého a zlého člověka.

Přečtěte si
AHel
23. 8. 2023 • 13:45

Nepatří ta zdravotnice na psychiatrii!!! No nevím...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.