Jak jsou Češi spokojeni se svým životem: Klesají úspěchy, cítíme skepsi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak jsou Češi spokojeni se svým životem: Klesají úspěchy, cítíme skepsi

Jak jsou Češi spokojeni se svým životem?
Jak jsou Češi spokojeni se svým životem? (istockphoto.com)

Vysoká inflace, drahé energie, válka na Ukrajině, to jsou věci, které dělají vrásky na čele mnoha lidem. Jak teď hodnotí svůj život? To zkoumal nový výzkum. Výsledky? I přes nejistotu obavy a strach si Češi uchovávají vysokou spokojenost!

Výzkum agentura STEM provedla v lednu. „Na začátku nového roku lidé bilancují a hodnotí rok uplynulý, proto se v našem lednovém výzkumu pravidelně respondentů ptáme, jak jsou spokojeni se svým životem a jak hodnotí uplynulý rok z osobního hlediska i z hlediska vývoje společnosti,“ uvedli autoři s tím, že obavy z budoucnosti vyslovují především samoživitelky, senioři a rodiny s více dětmi. Spokojenost, ale… Letošní data ukázala skutečnost, že Češi, i přes těžkosti uplynulých let s covidem-19 a následnou válkou na Ukrajině, neklesají na mysli.

Přesně 81 % dotazovaných odpovědělo, že jsou spokojeni s tím, jak vypadá jejich současný život. Životní spokojenost se tak podle STEM v Česku od roku 2018 stále drží na úrovni okolo 80 %. Více neúspěchů O poznání jinak lidé odpovídali na otázku, zda uplynulý rok 2022 pro sebe pokládají za osobně úspěšný. „Zde od roku 2020 výrazně klesá. Kladně uplynulý rok 2022 hodnotilo jen 57 %, o rok dříve to bylo 60 %. Před pandemií v roce 2019 vnímalo osobní úspěch 73 % respondentů,“ dodal STEM.

Společenský rozvoj propadl

Velmi negativně dotazovaní hodnotili potenciální celospolečenský rozvoj a vzájemnou spravedlnost, s tím je nespokojeno 85 % dotazovaných, z toho třetina velmi výrazně. Z hlediska emocí a pocitů rok 2022 zanechal Čechům hořkou pachuť na patře. „V souvislosti s tíživou mezinárodní, ekonomickou a energetickou situací pozitivní pocity vyjadřuje pouze 32 % našich obyvatel, o únavě vypovídá 22 % a negativní pocity, jako například strach, vztek či bezmocnost atd., uvádí 46 %,“ sdělili sociologové.

Kdo to vidí černě?

Pocit strachu, obav a nejistoty o něco častěji pociťují ženy než muži. Negativita a obavy mají také tendenci sílit u jedinců s vyšším věkem či nižším vzděláním. I přes složitosti současné doby lidé nerezignují. Dokonce 40 % dotazovaných podle výzkumníků s nadějí očekává výraznější zlepšení během letošního roku 2023.

Záleží na zajištění

Životní spokojenost a hodnocení vývoje ve společnosti dle výzkumníků souvisí s materiálními potížemi domácností. Výrazně méně často spokojeni jsou chudí lidé. „Lidé ze špatně příjmově a majetkově zajištěných domácností jsou rovněž skeptičtější při hodnocení osobního úspěchu a stavu společnosti,“ uvádí autoři.

O potížích nepřímo

Mezi vysokou spokojeností a nízkým hodnocením úspěchu u lidí je určitý rozpor. Dle průzkumu to ukazuje komplexnost celého problému. „Nabízí se vysvětlení, že o potížích naší společnosti se lidé dozvídají nepřímo, zprostředkovaně z médií, sociálních sítí i hovorů s ostatními lidmi. Množí se různé dohady, narůstá nejistota a strach z neznámého a neuchopitelného,“ vysvětlují autoři průzkumu.

Přečtěte si
Josef124
2. 12. 2023 • 05:58

Já moc spokojený momentálně nejsem. Ve firmě se mi přestalo dařit, ale už jsem to začal řešit. Požádal jsem o pomoc společnost http­s://ww­w.jp­f.cz­/res­tart , která má za sebou slušné výsledky, tak věřím, že společnými silami postavíme na nohy i moji firmu a po Novém roce to zase pofrčí .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.