Národní ekonomické rada vlády: Posviťte si na víno a vesnice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Národní ekonomické rada vlády: Posviťte si na víno a vesnice

Malebná obec Malá Úpa má jen 144 obyvatel.
Malebná obec Malá Úpa má jen 144 obyvatel. (Foto Aha! – T. Tran, J. Nováček, Profimedia, Twitter)

Tohle že má být sociálně citlivá politika?! Někteří členové Národní ekonomické rady vlády (NERV) kroutí hlavou nad tím, že se v uniklém materiálu o změnách daňových sazeb teplo či vodné a stočné dostaly do té 21%. Sami přitom ukazují, kde lépe sehnat peníze.

Po úniku materiálu do médií, v němž se mj. zmiňovalo zařazení vodného a stočného, tepla, ale i točeného piva v hospodě ze snížené do základní sazby daně z přidané hodnoty (DPH), si členové kabinetu naordinovali bobříka mlčení. „Budeme komentovat až definitivní návrhy... To, co se objevilo, je jedna z nějakých verzí. Dohodnuto to bude, až to schválí vláda jako taková,“ řekl ve středu vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (44, STAN). Finální verzi všech opatření chce premiér Petr Fiala (58, ODS) představit asi za měsíc.

Všechno jinak?

Už před několika měsíci NERV vládě ukázal, kde by šly hledat úspory i nové zdroje příjmů. „V té současné situaci jsme jasně napsali, že nedoporučujeme zvyšovat na základní sazbu věci, které jsou sociálně citlivé,“ řekl Aha! jeden z členů, Dominik Stroukal. Problémem, jak připouští i další členka rady Helena Horská, jsou právě úvahy o přeřazení tepla a vody do vyšší sazby. „Je otázka, zda to není právě položka, která je sociálně velmi citlivá a zatěžuje rozpočet lidí s nízkými příjmy významným způsobem. Ale ostatní věci, ať se bavíme o kultuře, o společenských akcích atd., to jsou věci, které, myslím si, patří právě do základní sazby,“ podotkla.

Víno a obce

Ekonomové naopak vládě radí, aby zavedla spotřební daň na tzv. tichá vína, která je nyní nulová. Z toho by do státní kasy ročně mohlo přitéct 2 až 5 miliard korun. A navrhují také posvítit si na malé obce. „ČR má též zcela disproporční počet volených politiků (přes 60 000) a naprosto nadprůměrné celkové personální a další výdaje na samosprávu v poměru k celkovým výdajům vládního sektoru,“ uvádí NERV ve svém doporučení.

Zdanit, nebo nezdanit i víno?
Pokud by se obce s méně než 1000 obyvateli sloučily s těmi většími, ročně by se mohlo ušetřit 10 miliard. Stroukal však připouští, že na to nejspíš nedojde. „Ve chvíli, kdy máte vládu složenou ze strany, která se jmenuje Starostové, tak touto cestou se nevydáme. Nicméně to nám nebrání nějaký takový návrh připravit,“ uzavírá.



Přečtěte si
Josef Vrána
17. 4. 2023 • 23:59

Vážený NERVe, co třeba poradit naší chytré vládě, aby vrátila zpět EET.Tam byl přísun 10 až 12 miliard min. Ročně do st. rozpočtu a Vy se tády přesouváním položek z jedné sazby do druhé scháníte drobné.To ale bude zřejmě pliticky nepřijatelné, co. Snažší je to honit na duchodcích, co.

AHel
16. 4. 2023 • 00:11

Návrh NERVU se mi líbí, ale chtělo by to něco více...

lukim
15. 4. 2023 • 05:59

Měl bych návrh, autory nesmyslů izolovat

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.