Těhotná uprchla z Hostomelu, porodila v Českých Budějovicích holčičku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Těhotná uprchla z Hostomelu, porodila v Českých Budějovicích holčičku!

Irynu navštívil náměstek hejtmana František Talíř. Mira je první dítě, které se narodilo na jihu Čech ukrajinské matce prchající před válkou.
Irynu navštívil náměstek hejtmana František Talíř. Mira je první dítě, které se narodilo na jihu Čech ukrajinské matce prchající před válkou. (Foto pro Aha! – František Talíř)

Utekla z Ukrajiny před válkou, holčičku ale porodila v mírovém klidu. Dramatické chvíle prožila paní Iryna (36), která prchala do Čech v pokročilé fázi těhotenství. V českobudějovické porodnici před týdnem přivedla na svět malou Miru.

Iryna má za sebou týdny hrůzy. Pochází z ukrajinského Hostomelu, předměstí Kyjeva. Tamní strategicky významné letiště se už od začátku války stalo terčem mohutných ruských útoků. „Právě při útoku na letiště byl zraněn můj otec. Zůstal na Ukrajině. Stejně jako bratr,“ vyprávěla.

Před nebezpečím ruských střel se zachránila útěkem. Na cestě byla dva týdny. Do Čech se přes Užhorod a Slovensko vydala se svojí matkou a druhou dcerou Anastasií (12). Když na ni přišly porodní bolesti, byla už v bezpečí na jihu Čech. „Porod byl v pořádku. Malá je zdravá. Dostala jméno Mira. Napadlo mě to ve vlaku, když jsem jela z Užhorodu na západ. Je to složenina slova mír a mého jména,“ svěřila se maminka

Je o ně postaráno

O Miru je postaráno. Potvrdila to lektorka českého jazyka pro cizince Natálie Prokip z řeckokatolické farnosti. Ta rodičku doprovázela do nemocnice a pomáhala s překladem při porodu. „Personál byl moc vstřícný. Obě jsou v pořádku. Jedna rodina jim poskytla malý byteček v Českých Budějovicích. Další přinesli oblečení pro Miru. Právě vyřizujeme na magistrátu rodný list pro malou,“ řekla Aha! Natálie Prokip.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.