Studenti vysoké školy hotelové v Praze: Tohle je ukrajinská kuchyně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Studenti vysoké školy hotelové v Praze: Tohle je ukrajinská kuchyně

Boršč
Boršč (Foto Aha! – Martin Přibyl )

Boršč s pampušky, syrníky či varenyky. Nejen tyto ukrajinské pokrmy provoněly včera Vysokou školu hotelovou a ekonomickou v Praze. Menu studenti připravili, aby pomohli válkou zasažené Ukrajině. A v jejích barvách se servírovaly i nápoje.

„Kulinářská akce vznikla z iniciativy studentů a studentského senátu,“ řekl Aha! vedoucí katedry hotelnictví Petr Studnička. Celému menu dominoval národní pokrm, kterým je ukrajinský boršč. Jde o tradiční hustou polévku připravenou z masového vývaru, červené řepy a zeleniny. K ní se přikusují pampušky, smažené bochánky potřené česnekem. Oblíbené jsou také varenyky, těstovinové taštičky, které lze připravit jak naslano, tak nasladko. Ke kávě nebo ke snídani přijdou vhod syrníky, lehké tvarhohé lívanečky. Chtěli byste je ochutnat? Tady jsou recepty!

Víte, že...

...výtěžek z prodeje jídla a nápojů bude darován na podporu Ukrajiny neziskové organizaci Člověk v tísni?

Ukrajinský boršč

Potřebujete: 200 g brambor, 100 g oloupané mrkve, 170 g oloupané cibule, stonek řapíkatého celeru, 150 g očištěného fenyklu, 350 g bílého hlávkového zelí, 240 g oloupané červené řepy, 2 stonky hladkolisté petržele, 200 g konzervovaných drcených rajčat, 30 g sádla, 350 g vykostěného hovězího žebra, sůl, pepř, 2 lžíce bílého vinného octa, 2 bobkové listy, 30 g světlé jíšky. Postup: Brambory nakrájíme na kostky, mrkev na plátky, cibuli nahrubo a řapíkatý celer překrojíme na polovinu. Z fenyklu i zelí vykrojíme střed a nakrájíme na nudličky. Zelí vložíme do misky a zalijeme vinným octem, přidáme lžičku soli. Větší polovinu řepy nakrájíme na plátky, zbytek na kostky. V hrnci rozehřejeme sádlo, kde necháme cibuli zesklovatět. Maso okořeníme a opečeme v hrnci ze všech stran. Přidáme plátky řepy a restujeme 3 minuty. Přilijeme 1,5 l studené vody, přidáme celer, petrželku, fenykl, drcená rajčata, bobkový list, vaříme hodinu a půl. Následně přidáme vymačkané zelí, kostičky řepy, mrkev a vaříme 20 minut. Přidáme brambory a jíšku a necháme vařit půl hodiny. Maso nakonec nakrájíme na kostičky. Podáváme se zakysanou smetanou, koprem a pampušky. + 02 ukrajina boršč (na fotce i pampuška, proto k tomu druhý box níže)

Pampušky

Potřebujete: 15 g droždí, 1 lžička krystalového cukru, 225 ml teplé vody, 400 g hrubé mouky, 8 g soli, 3 lžíce slunečnicového oleje, 5 stroužků česneku, 2 snítky hladkolisté petržele, 1 vejce. Postup: Do teplé vody přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí tak, aby se rozpustilo. Přidáme 200 g mouky a promícháme. Zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici přes noc kynout. Druhý den k tomu přisypeme zbytek mouky se solí a ručně hněteme. Poté si těsto rozdělíme na osm dílů, z nichž vytvarujeme bochánky. Ty vložíme do zapékací mísy potřené olejem a přikryté utěrkou necháme na teplém místě kynout cca půl hodiny. Poté pampušky potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě na 220 stupňů pečeme 20 až 25 minut. Mezitím si připravíme olej na potření. Nasekanou petrželku a prolisovaný česnek smícháme s olejem a solí.

Bramborové varenyky

Potřebujete: 480 g hladké mouky, 120 ml vody, 1 vejce, sůl, pepř, 400 g vařených nastrouhaných brambor, 100 g uzeného boku/slaniny, 150 g balkánského sýra, olivový olej. Postup: Vytvoříme těsto promícháním vody, mouky, špetky soli a vejce. Hotové ho zabalíme do potravinářské fólie a necháme půl hodiny odpočinout. Brambory promícháme s rozdrobeným balkánským sýrem, ochutíme pepřem a solí. Těsto rozválíme a pomocí formičky vykrojíme kolečka. každé naplníme směsí brambor a sýra, přeložíme na půlměsíc. Okraje prsty spojíme. Taštičky vaříme ve vroucí vodě a vyndáme minutu poté, co vyplavou na povrch. Hotové varenyky podáváme s opečeným bokem a zakysanou smetanou. + 02 ukrajina varenyky

Kotleta po kyjevsku

Potřebujete: 6 kuřecích prsou, 4 vejce, 130 g změklého másla, 180 g strouhanky, 40 g nasekaného kopru, 2 lžičky sušeného česneku, sůl, pepř. Postup: Změklé máslo smícháme s koprem, solí, pepřem a sušeným česnekem. Směs zabalíme do fólie, srolujeme do válečku a necháme v mrazáku jednu hodinu. Prsa prořízneme v polovině tloušťky, nepřekrojíme je ale úplně. Maso naklepeme, okořeníme, do každého prsa vložíme dílek zmrzlého másla a vytvoříme roládu. Rolky vložíme do mrazáku na 10 minut. Mezitím si připravíme základ na obalení. Vejce rozšleháme se solí a strouhankou. V pánvi rozpálíme olej. Každý kotlet obalíme a smažíme dozlatova ze všech stran. Podáváme s bramborovou kaší. + 02 ukrajina kotleta

Pomazánka

Uljanija Potřebujete: 200 g vařeného masa z boršče, 250 g vařené zeleniny z boršče, 100 g sušených rajčat v oleji, 4 nakládané okurky, sůl, pepř, 2 lžíce vývaru z boršče, lák z nakládaných okurek/ocet. Postup: Maso, rajčata a okurky nakrájíme na kostičky a přidáme do rozmixované zeleniny. Vše důkladně promícháme a dochutíme solí, pepřem a okurkový lákem. Pro řidší konzistenci přidáme vývar. Hotovou pomazánku necháme hodinu v lednici a poté podáváme s řeřichou nebo pažitkou. + 02 ukrajina pomazánka

Jablečné syrníky

Potřebujete: 500 g plnotučného tvarohu, 300 g jablek, 400 g polohrubé mouky, 200 g krupicového cukru, 250 ml zakysané smetany, 150 ml mléka, 6 ml oleje, 1 lžička mleté skořice, 3 vejce. Postup: Jablka oloupeme, nastrouháme najemno a zbavíme je přebytečné šťávy. V míse je smícháme s tvarohem, třemi lžícemi zakysané smetany, vejci, moukou a dvěma lžícemi cukru. Tuto směs zašleháme, těsto můžeme zředit mlékem. Lívanečník či pánev vymastíme olejem a těsto smažíme z obou stran dorůžova. Podáváme sypané cukrem, skořicí a přelité zakysanou smetanou.



Přečtěte si
-bello-
26. 3. 2022 • 00:19

Přímo úměrně s množstvím pampušek a syrníků roste depka inteligentnější části Pražanů.

demon.hk
25. 3. 2022 • 11:59

Ještě že neprchají číňani, to bysme si lepili oči páskou ke spánku

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.