Přestože prší, sucho trvá: Proč mizí české řeky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Přestože prší, sucho trvá: Proč mizí české řeky?

Torzo Masarykova mostu.
Torzo Masarykova mostu. (Foto ČTK/V. Šálek, město Děčín, Povodí Odry Český rybářský svaz)

Po subtropických dnech, které nemilosrdně spalovaly celou republiku, se konečně trochu ochladilo. A přestože prší, sucho v Česku trvá dál. Proč tomu tak je, vysvětlil Aha! hydrolog Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka.

Současná situace souvisí se změnou klimatu, kdy přibývá extrémních přívalových srážek na úkor nadregionálních, dlouhotrvajících dešťů. „Intenzivní deště nedokážou doplnit ztrátu vody v zemi, jelikož nadbytečná voda odteče nebo se z rozpálené půdy vypaří,“ vysvětlil Aha! hydrolog. V posledních osmi letech byl podle něj výjimkou především předloňský rok, kdy v jarním a předletním období výrazně pršelo.

Vláha chybí v povrchových a zejména podzemních vodách, kde je deficit prakticky rovný ročním srážkám. „To znamená, že by i 12 měsíců deště navíc celkovou nahromaděnou ztrátu od roku 2015 nepokrylo,“ popsal Hrdinka. Zároveň ale uklidňuje: „Po standardních jarních srážkách nehrozí nedostatek pitné ani užitkové vody pro domácnosti nebo kritickou infrastrukturu.“ Potíž může být v řekách, kde nejsou větší vodní nádrže, které by průtok zlepšily. „Zde mohou být problémy s nedostatečným ředěním odpadních vod a nedostatkem kyslíku,“ dodal hydrolog.

Říčka vyschla na troud

Extrémní sucho si vybírá svou daň i na živých bytostech z rybí říše. Nasuchu je říčka Blšanka na Žatecku. V ní se povalují polomrtvé ryby. „Protéká jednou z nejsušších oblastí v ČR a k vysychání je více náchylná,“ popisoval Jan Skalský ze Severočeského rybářského svazu. Na vině je podle něj nejen sucho, ale i zahrádkáři. „Na Žatecku a Podbořansku platí zákaz zalévání, lidé jsou však pro svůj sytě zelený trávník ochotni udělat cokoliv,“ míní Skalský.

Zahubil je kyslík?! 

Nedostatek kyslíku na soutoku dvou řek, kde je vody dost? Rybáři i místní lidé pochybují o úřady odhadované příčině úhynu ryb na Odře v Bohumíně. Podle jednoho z rybářů spíš někdo vypustil do řeky žumpu, nebo déšť spláchl do Odry nějaký chemický postřik. „Voda byla teplá, kyslíku měla málo a ryby nebyly v kondici. Když prudký liják přinesl do řeky nečistoty ze široka daleka, neustály to,“ tipoval mluvčí inspekce Jiří Ovečka.



Přečtěte si
lukim
28. 7. 2023 • 07:22

Prší pouze místy a ještě málo! Navíc hodně často fouká silný vítr, který i těch pár kapek rychle vysuší!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.