HOŘÍ CELÁ EVROPA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

HOŘÍ CELÁ EVROPA!

Požáry v Řecku (červenec 2023)
Požáry v Řecku (červenec 2023) (ČTK/AP)

Na mnoha místech v Evropě hasiči válčí s rozsáhlými požáry. Plameny sužují nejvíce řecký ostrov Rhodos, italské Palermo na Sicílii, portugalský přírodní park Sintra-Cascais, tureckou provincii Antalya a také chorvatský Dubrovník.

Podle dat ministerstva zahraničí je v systému DROZD (dobrovolná registrace občanů ČR při cestách do zahraničí) v pěti nejvíce postižených zemích přes 9,6 tisíce Čechů. „V našem systému evidujeme 5910 lidí pro Řecko, 1149 pro Itálii, 1320 pro Turecko, 1046 pro Chorvatsko a 175 pro Portugalsko,“ prozradil Aha! mluvčí rezortu Daniel Drake. Černínský palác přes zmíněný systém informuje občany ohledně požárů, které vznikají i na dalších místech v Evropě. „Naše zastupitelské úřady jsou v pravidelném kontaktu s místními orgány a varování pravidelně aktualizují,“ dodal Drake.

Čeští hasiči se zatím do pomoci svým kolegům z Evropy nezapojili. „Řekové naši pomoc zatím odmítli, chorvatský ministr na osobní zprávu odpověděl, že zatím nikoliv, případně se mi ozve. Z Itálie žádost nemáme,“ řekl Aha! ministr vnitra Vít Rakušan (45, STAN), pod jehož rezort integrovaný záchranný systém spadá. Rakušan pak dodal, že je ale stát připraven v případě zájmu hasiče a techniku do postižených míst vyslat. Své týmy do míst už vyslali například Slováci či Poláci.

Stav nouze na celý Rhodos

Už devět dní v kuse bojují hasiči s požáry v Řecku, hlavně na ostrovech Euboia, Rhodos, Korfu a na Peloponéském poloostrově. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis (55) na celém ostrově Rhodos vyhlásil nouzový stav. Kvůli ohni musely být evakuovány tisíce turistů včetně těch českých. Ministerstvo zahraničí vedené Janem Lipavským (38, Piráti) doporučuje, aby lidé necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. „Zjišťujeme, jak se nouzový stav dotkne opatření pro turisty,“ napsal Aha! mluvčí Daniel Drake.

Oheň vedle letiště

Francie s požáry bojuje v obcích Cagnes- -sur-Mer a Villeneuve-Loubet nedaleko mezinárodního letiště v Nice. Plameny také sužují Korsiku a italské Palermo na Sicílii. Komplikace panují i na španělských Kanárských ostrovech. Tam úřady musely evakuovat už na 4300 lidí. S rudým peklem také hasiči bojují v Turecku, nedaleko střediska Kemer v oblíbeném turistickém regionu Antalya v jižní části země. V okolí Kemeru už shořelo na 120 hektarů lesa.



Přečtěte si
hejhej
27. 7. 2023 • 19:43

Katastrofa, která nemůže být z horka.

Helena K
27. 7. 2023 • 14:03

Smutné, jedete na dovolenou a pak jste v pekle!!! Strašné.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.