Rhodos v plamenech: Kdo platí repatriční lety? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rhodos v plamenech: Kdo platí repatriční lety?

Jan Papež
Jan Papež (Foto Aha! – M. Rušinová, J. Poláček)

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže cestovky odvoz Čechů z hořícího Rhodu zvládly. Rezort zahraničí podle šéfa právní a konzulární sekce Martina Smolka nemůže zakázat vysílání dalších turistů do postižených oblastí.

V pořadu Epicentrum Blesku se mluvilo o tom, co všechno se pro Čechy na Rhodu dělá. „My jsme jako cestovní kanceláře situaci zvládly samy. Všechny repatriační lety, které byly do Řecka posílány, byly za peníze cestovních kanceláří,“ řekl Papež. Pochválil však rezort zahraničí za pomoc. Podle něj byla velká a rezort začal nastálou situaci řešit okamžitě. Kritičtější byl vůči ministerstvu pro místní rozvoj, do jehož gesce cestovní kanceláře spadají. „Předpokládali jsme, že nějaký úředník alespoň zvedne telefon a zavolá nám a zeptá se, jestli nám mohou nějakým způsobem pomoci,“ prohlásil Papež. Smolek pak pochválil postup řeckých úřadů. Podle něj ale Černínský palác nemá žádné nástroje, jak zakázat cestovním kancelářím lety na Rhodos. Rezort může pouze vydat doporučení. „Na druhou stranu doporučeními ministerstva zahraničí, byť nejsou závazná, se většinou cestovní kanceláře řídí,“ dodal. To potvrdil i Papež. Kdyby podle něj ministerstvo vydalo doporučení vůbec necestovat na ostrov, take by ho cestovky respektovaly.

Zaplatí jim někdo?

Kompenzace za zrušené zájezdy podle Papeže cestovní kanceláře vyplácet nebudou. „Nemáme ani možnost se pojistit na takovou věc, protože pojišťovna tyhle věci nepojistí,“ řekl. Pomoci by ale mohlo ministerstvo pro místní rozvoj. „Stejně jako v případě covidu, tak ministerstvo vypracuje návod jak pro cestovní kanceláře, tak pro samotné cestovatele, jak v této konkrétní situaci postupovat. Včetně příkladů,“ uvedl Smolek.

Přečtěte si
Helena K
26. 7. 2023 • 13:13

Jen debil přirovná covid k plamenům v Řecku. Když začalo hořet, rozumný člověk přeci do ohně a všudypřítomného smradu a popílku nepojede a s dětmi navíc. Vidím ale, že peníze pro Čechy je důležitější než život děti i jich. To nepochopím. Pak budou říkat, že tam je chaos a Řekové jim nepomohli... klienty, kteří byli odvezeni cestovkami by jim měly poděkovat a nikoliv vymáhat ještě slevu.... nějak to tady to myšlení lidí nechápu, prostě dovolená je riziko, které buď vyjde nebo ne. Nechápu, proč člověk, který stornuje zájezd z důvodů obav o svůj život nedostane možnost výběru dalšího zájezdu jinam a jindy a nebo vrácení peněz. To považuji za zvrhlost. Nikoho nelze nutit, aby jel do plamenů.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.