Řecko v plamenech: Jak Češi utíkali před ohněm | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Řecko v plamenech: Jak Češi utíkali před ohněm

Turisté na Rhodosu čekají na evakuaci v různých podmínkách (23.7.2023)
Turisté na Rhodosu čekají na evakuaci v různých podmínkách (23.7.2023) (Reuters)

Nestihly ani pobrat zavazadla. Veronika Smutná (46) s dcerami Emou (11) a Leontinou (7) patřily mezi 20 tisíc turistů, které musely řecké úřady evakuovat kvůli požárům.

„Nad hotelem jsme několik dnů viděly hustý dým a situace se zhoršovala. V sobotu se plameny začaly blížit k našemu ubytování. Evakuovali nás tak rychle, že jsme nestihly pobrat zavazadla, jenom doklady a pár osobních věcí,“ popsala Aha! Veronika, která byla s dětmi v resortu Lardos Bay na jihovýchodě ostrova. „Nejprve nás odvezl autobus do školy ve městě Archangelos. Večer nás převezli do Rhodosu, kde jsme přespali ve sportovní hale. Chtěla bych vyzvednout přístup Řeků. Výborně se o nás starali a dali nám vše, co jsme potřebovali. Děti si mohly zaplavat v bazénu a měly program. Zato naše cestovka úplně selhala,“ ulevila si.

ZAREGISTRUJTE SE

Veronika měla štěstí, mnozí turisté čekají na evakuaci v nevyhovujícím ubytování, kde někdy ani neteče voda. Ostrov taky sužují výpadky elektřiny. Do Česka se včera ve dvou letadlech vrátilo 450 klientů českých cestovních kanceláří. České ministerstvo zahraničí vydalo zatím varování pouze před cestami přímo do oblastí, kde hoří. „Důrazně také doporučujeme všem turistům registraci do systému DROZD, pokud tak ještě neudělali. Registrovaní obdrží všechny důležité informace,“ uvádí ministerstvo zahraničních věcí. Rozhodnutí nedoporučit cestování na celý Rhodos do uzávěrky tohoto vydání nepadlo. Pokud by se tak stalo, cestovní kanceláře sice nemají povinnost zájezdy rušit, obvykle se tak ale stane. „Z minulosti víme, že cestovní kanceláře respektují rozhodnutí ministerstva, protože tato doporučení vydává po důkladném zvážení,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Požáry na Rhodosu: Přílet evakuovaných českých turistů do Prahy

Video se připravuje ...

Hoří i na Korfu

Hasiči bojují s požáry i na ostrově Korfu. Situace by tam ale měla být pod kontrolou a evakuace se nechystá. Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia.

Jiří Novák (50) z Pardubic o podmínkách při evakuaci: ČTYŘI HODINY NA ASFALTU!

Poslední den osmidenní dovolené u moře, na který jen tak nezapomene, zažil na Rhodosu Jiří Novák (50) z Pardubic. S evakuovanými se podle něj nikdo nemazal.

Pardubičák Jiří Novák (50) do Prahy přiletěl plánovaným spojem včera nad ránem. Dramatický úprk před plameny, který poznamenal konec jeho pobytu v oblasti Lardos, svěřil Aha!: „Byla to hrůza. Oheň jsme měli doslova za patama. Problém byl i hustý dým. Naložili nás do autobusů a z hotelů odvezli někam do hor. Tam jsme stáli čtyři hodiny na asfaltu bez vody, bez pití. Bylo nás asi pět set.“ Následně museli spát na zemi v jiném hotelu, který přitom měl mít prázdné pokoje. „Prostě nám lhali!“ rozčiloval se po návratu z ohnivého pekla.

Noc na stadionu: DĚDA SE MAČKAL S VNUKEM (3)!

Probdělou nedělní noc s obavami o své blízké trávící dovolenou na Rhodosu prožila Veronika Fašková. V době vypuknutí požárů tam měla tříletého syna a muže. Ten tam byl ještě s tatínkem, jeho rodiči a bratrem. Rodinu v sobotu odpoledne zaměstnanci hotelu na Lardosu, kde bydleli, poslali ven na pláž s tím, že nejde elektřina a nevědí, co bude dál. V tu dobu už byly z místa vidět plameny. Asi po dvou hodinách pro turisty přijely autobusy, které je odvezly na stadion, z něhož nesměli odcházet. „Byli tam celý den a strávili tam i noc. Díky Řekům měli naštěstí dostatek jídla i pití, elektřinu i sprchu. Syn naštěstí spal,“ usmívala se Veronika Fašková, jelikož nad ránem přiletěli v pořádku zpět do Česka.

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.