Podzim v Evropě? TEPLÝ A VLHKÝ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Podzim v Evropě? TEPLÝ A VLHKÝ!

Podzim bude ve znamení příjemných teplot.
Podzim bude ve znamení příjemných teplot. (foto ara)

Mírný a uplakaný. Takový by měl být podle prvních předpovědí meteorologů letošní podzim. Ovlivní ho patrně jev El Nino. A právě v Česku by se měl z celé Evropy projevit nejvýrazněji.

„Při bližším pohledu na teplotní vzorec nad kontinentem vidíme na většině kontinentu teplejší než normální počasí, s vrcholem nad střední Evropou,“ předpovídají odborníci společnosti Severe Weather Europe. Ti se věnují dlouhodobým předpovědím. Očekává se, že se v severním Atlantiku budou tvořit tlakové níže, kolem nichž bude do Evropy proudit vlhčí a teplejší vzduch od západu či jihu. To přinese sice zataženou oblohu, ale také nadprůměrné teploty. Počasí by tak mělo být spíše uplakané.

„Pokud jde o srážky, nad pevninskou Evropou můžeme vidět většinou normální až vlhčí podmínky. Další srážky se předpovídají nad severními částmi kontinentu a Středozemním mořem,“ uvádějí meteorologové. Podle nich je tento podzim méně pravděpodobné, že by se nad Evropou ve větší míře tvořily stabilní tlakové výše, které obvykle znamenají jasnou oblohu bez deště. Úspěšnost dlouhodobých předpovědí ale bývá obvykle jen okolo 60 procent.

TAKHLE BUDE V NEJBLIŽŠÍCH DNECH

Za studenou frontou k nám okolo tlakové níže proudí chladný vzduch od severozápadu. Na tropy tak můžeme rovnou zapomenout, teploty se budou pohybovat kolem dvaceti stupňů.

Přečtěte si
Jan Kocián
7. 8. 2023 • 10:57

Za posledních 24 hodin má 80 mm i Šumava (Špičák). V součtu dnů je to samozřejmě ještě víc.

Jan Kocián
6. 8. 2023 • 14:43

Samozřejmě že naprší přes 120 mm i v České republice, ale musí se sečíst sobota + neděle + pondělní ráno a dopoledne.

Jan Kocián
6. 8. 2023 • 13:48

Bouřkoví experti z ČHMÚ to netrefili, protože na sobotu předpovídali na sociálních sítích možnost silných bouřek v ČR, i riziko vzniku supercel v ČR.

"Nedokážeme určit, kolik kde naprší, protože hodně naprší v bouřkách," upozorňovali na nejistotu meteorologové ČHMÚ.
------------
Ale dopadlo to ještě jinak. Bouřek v ČR totiž bylo minimum. A všechny byly jen slabé.
------------
Meteorologové SHMÚ se jim vůbec nemusejí posmívat, protože sami vydali jen žlutou bouřkovou výstrahu, ani jednu oranžovou bouřkovou výstrahu neměli vydanou předem.

Jan Kocián
6. 8. 2023 • 10:22

V pátek jsem napsal: "Pro Krkonoše platí jenom žlutá výstraha, ale je možné, že v sobotu naprší nejvíc právě v Krkonoších. V sobotu třeba 50 mm, v neděli dalších 40 mm."
------------
Byl to dobrý tip. V Krkonoších napršelo nejvíc a jediný 1. povodňový stupeň platí právě tam.

Jan Kocián
6. 8. 2023 • 06:19

Luční bouda v Krkonoších už má přes 60 mm.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.