Nepodceňujte riziko: Jak se chránit před bouřkou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nepodceňujte riziko: Jak se chránit před bouřkou

Následky ničivé bouře v Nizozemsku. (5.7.2023)
Následky ničivé bouře v Nizozemsku. (5.7.2023) (Reuters)

Češi podceňují bouřky a často zapomínají chránit před blesky jak sebe, tak své domácnosti. Přijít přitom můžou nejen o peníze, ale i o život. Lidé při bouřkách dělají řadu chyb. Koupou se nebo jezdí na lodičkách, schovávají se pod vysokými stromy a slepě věří hromosvodům. Neopatrnost je ale může připravit o zdraví i o úspory. Aha! připravilo 8 základních rad, jak ochránit při bouřce sebe i domácnost.

1. Najděte úkryt

Pokud jste při bouřce venku, najděte si úkryt. Vyhněte se kraji lesa, osamělému stromu nebo převisu skály. Hledejte větší budovy, nejlépe s hromosvodem. V přírodě je bezpečněji v hustém lese a háji, nižším porostu nebo úzkém údolí.

2. Vyhněte se vodě

Vyhýbejte se vodním plochám a tokům, snažte se nezdržovat ani na podmáčené půdě. Může totiž vést elektrický náboj na velkou vzdálenost. V bezpečí nejste nejen při koupání, ale ani na lodičce.

3. Sedněte si na bobek

Chytila vás bouřka v otevřeném terénu? Nepokračujte v chůzi a bouřku přečkejte v podřepu s nohama a rukama u sebe. Rozhodně si nelehejte! Čím menší plochou budete se zemí spojeni, tím lépe.

4. Odložte deštník

Při bouřce odložte kovové předměty, např. stanovou tyč, deštník nebo golfovou hůl. Fungují totiž jako hromosvod.

5. Pozor na stromy

Při hledání úkrytu pamatujte na to, že bouřku často doprovází i silný vítr. Proto se držte v bezpečné vzdálenosti od vysokých stromů (hrozí vývraty, odlomené větve můžou způsobit vážná zranění) nebo sloupů elektrického vedení (shozené dráty bývají stále pod proudem).

6. Bezpečí v autě

Zastihla vás bouřka v autě? Můžete být v klidu. Jestliže necháte okna i dveře zavřené, poskytne vám plechová karoserie spolehlivou ochranu v podobě Faradayovy klece.

7. Pozor na zásuvky

I v budově se během bouřky raději zdržujte dále od vodovodu, kamen, elektrospotřebičů, zásuvek a telefonu. Nezapomeňte zavřít okna.

8. Chraňte elektroniku

Hromosvod sice ochrání před poškozením bleskem dům, ale neochrání domácí elektrospotřebiče. Změny napětí v síti totiž mohou některé citlivé domácí spotřebiče (počítače, routery, televize atd.) zničit nebo vymazat data. Vypnout je ze zásuvky přitom nestačí. „Řešením je přepěťová ochrana a záložní zdroje (UPS). Tato zařízení stojí jen pár set korun a ve výsledku ochrání elektroniku za tisíce,“ radí expert Petr Baudyš ze společnosti Schneider Electric.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.