Pavel otočil: Fremr zatím soudcem nebude | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Pavel otočil: Fremr zatím soudcem nebude

Fremrovu nominaci prezident v Senátu obhajoval.
Fremrovu nominaci prezident v Senátu obhajoval. (Foto Aha! – Jiří Koťátko Fremrovu nominaci prezident v Senátu obhajoval. Pavel otočil: Prezidentská milost)

Přestože Roberta Fremra (65) prezident Petr Pavel (61) na ústavního soudce sám nominoval, teď s jeho jmenováním do funkce otálí. Důvodem jsou výhrady, které k Fremrově minulosti někteří senátoři mají.

Pavel včera při návštěvě Ústavního soudu v Brně, kde uváděl do funkce nového předsedu soudu Josefa Baxu (63) a loučil se s končícím Pavlem Rychetským (79), oznámil, že se jmenováním Fremra ještě počká. Nechce prý věc »lámat přes koleno« a hodlá se více zaměřit na jeho působení před rokem 1989.

Podle skupiny senátorů totiž o něm Fremr lhal, a jeho jmenování do funkce ústavního soudce je tak nevhodné. „V okamžiku, kdy nebudou žádné další nové informace, přijmu rozhodnutí,“ řekl včera Pavel. Média v posledních dnech rozebírala zejména rozhodování Fremra v tzv. kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988. Obžalobu tehdy zmanipulovala komunistická tajná policie StB.

Fremr čeká, máme novou ústavní soudkyni Pavel jmenoval Křesťanovou

Mezi muže v taláru na Ústavním soudu zasedne Veronika Křesťanová (54). Odbornici na právo duševního vlastnictví jmenoval do instituce prezident Petr Pavel (61). Křesťanová tak doplní počet soudců na 14. Senát její nominaci schválil minulý týden a už dnes ji čeká první zasedání pléna soudu. „Jsem opravdu rád, že dnes mohu do sestavy Ústavního soudu jmenovat další ženu,“ řekl k tomu Pavel.

Zatímco jmenování Křesťanové proběhlo bez problémů, další Senátem schválený soudce Robert Fremr (65) si ještě bude muset počkat. Ten měl být původně také včera jmenován, ale prezident si ještě chce počkat na prověření Fremrovy předlistopadové justiční minulosti.

Prezident Pavel jmenoval soudkyní Ústavního soudu Veroniku Křesťanovou.

Přečtěte si
Eva Korotvičková
11. 8. 2023 • 00:26

Zemanovi vyčítali,že je neůstupný.Pavel ustoupil a zase špatně.

pravlast
9. 8. 2023 • 11:11

Soudruh rozvědčík lhal ve volebním rozstřelu když ANO, že právo zákony jsou dostupné všem.Babiš tehdy řekl NE. Jeden z důkazů:
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=3nlC­AZ7dVKU

AHel
9. 8. 2023 • 09:15

Tak to vypadá když v čele státu stojí komunistický voják, čili zelený mozek...ach jo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.