Záplavy na Jindřichohradecku: Vodu ze sklepů vysávala Hydra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Záplavy na Jindřichohradecku: Vodu ze sklepů vysávala Hydra!

Hasiči odčerpávali vodu ze sklepů i bytů.
Hasiči odčerpávali vodu ze sklepů i bytů.  (Foto HZS Jihočeského kraje)

Dva rybníky nad obcí Děbolín neudržely v úterý večer nápor prudkých srážek z lokálního mraku. Voda se přelila a zaplavila přilehlé zahrady, silnice a vytopila několik domů.

Vydatný přívalový déšť vyděsil obyvatele obce a zaměstnal hasiče ze širokého okolí. „Jak voda rychle přišla, tak rychle opadla. Profesionální i dobrovolní hasiči měli plné ruce práce s čerpáním vody ze zatopených sklepů. Naštěstí evakuace obyvatel nebyla nutná,“ řekla hasička Vendula Matějů. V zaplavených bytech hasiči poprvé použili účinný vysavač na vodu Hydra. Kromě toho připravili v areálu betonárky více než sto pytlů s pískem pro úpravu a zpevnění odtokových cest v případě dalších dešťů. „První letošní výjezd a současně nasazení nového vozu značky Iveco mají za sebou i hasiči ze Smrkovic na Písecku. Tam voda valící se z pole kukuřice nad domy zaplavila sklepy v ulici Novodvorská,“ dodala Vendula Matějů.

Bouřky nekončí ČR

Uplakané počasí nekončí. I dnes mohou udeřit bouře doprovázené přívalovými lijáky. Naprší místy i 30 litrů na metr čtvereční. Půda je po deštích zejména na jihu Čech nasycená, a tak riziko lokálních záplav trvá. Na vině je vlhký vzduch, který u nás udržuje brázda nízkého tlaku vzduchu. Pršet tak bude až do konce týdne. Vyčasit by se mělo v neděli.

Jak bude?

Dnes: zataženo, místy přeháňky i bouřky. Den 19 až 23 °C, při zmenšené oblačnosti až 25 °C.

Zítra: oblačno, přeháňky, bouřky. Noc 11 až 15 °C, den 19 až 24 °C, na severozápadě 27 °C.

Sobota: oblačno, přeháňky nebo bouřky. Noc 11 až 15 °C, den 21 až 28 °C.

Neděle: oblačno, ojediněle přeháňky. Noc 11 až 15 °C, den 20 až 26 °C.

Pondělí: polojasno. Noc 9 až 13 °C, den 20 až 24 °C.

Přečtěte si
Jan Kocián
9. 6. 2023 • 23:45

!! 13. června bude v Krkonoších sněžit !!

Zítra v sobotu lokální bouřky už dopoledne. Ojedinělé silné bouřky na Moravě a ve Slezsku se budou pohybovat normálně, ale na jihu a jihozápadě Čech nebude tolik foukat... bouřky budou pomalu pohybující se... takže za 90 minut může na jihu a jihozápadě napršet i přes 50 mm, za celý den až 80 mm!

Až dorazí polární vortex původem ze Severního ledového oceánu do České republiky, ochladí se. V Krkonoších bude sněžit v úterý 13. června! Sněžení se přesune z ČR do Alp, kde po mnoho dnů napadne každý den až 5 cm sněhu. Pak bude období silných bouřek. Bleskové povodně budou v ČR, závažné bleskové povodně na Slovensku a v Maďarsku a především na Balkáně!

Jan Kocián
9. 6. 2023 • 07:22

Na Slovensku teď mají ten nejvyšší 3. povodňový stupeň kvůli nočním bouřkám, které mají dynamiku. Čeští i slovenští meteorologové se shodují v tom, že bouřky dynamiku nemají.

Jan Kocián
9. 6. 2023 • 05:44

Dnes v pátek ojedinělé bouřky s úhrny přes 40 mm. Ve Slezsku, Beskydech a na Valašsku i přes 80 mm! Na Slovensku půjde i o supercely, s možností tornáda. Za 90 minut tam naprší i přes 100 mm, v opakovaných bouřkách to bude i extrémních 150 mm až 200 mm za den!!
------------
Neplnohodnotný polární vortex nad Barentsovým mořem dá vzniknout výškové tlakové níži nad Polskem 12. června, přesune se nad Česko, což bude znamenat podprůměrné teploty po mnoho dnů. ČHMÚ špatně tipuje teploty průměrné. 14. června bouřky. Od 15. června silné bouřky podobného typu jako dnes 9. června. Pak se bude oteplovat a bude dusno.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.