Velká zpráva o domácím násilí: Kde je situace nejhorší a jak se bránit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Velká zpráva o domácím násilí: Kde je situace nejhorší a jak se bránit?

Policie má nejvíc plné ruce práce s obětmi v Ústeckém kraji.
Policie má nejvíc plné ruce práce s obětmi v Ústeckém kraji. (Foto Aha!/M. Pekárek, Profimedia, Linkedin)

Od roku 2021 policie v celé zemi prošetřovala 2984 případů domácího násilí. A o dvě stovky méně osob pak vykázala ze společné domácnosti. Jak zjistil deník Aha!, Ústecký kraj má nejvíc těchto případů v přepočtu na obyvatele z celé země. A to až čtyřikrát víc než Středočeský či Plzeňský kraj.

Před unáhlenými závěry však varují odbornice z praxe. „Vysoká čísla případů neznamenají, že má Ústecký kraj víc násilníků, ale znamenají, že policie tam dělá lépe svoji práci,“ řekla pro Aha! advokátka Lucie Hrdá (42). Podle ní se policie v mnoha případech snaží řešit oznámení domácího násilí spíš domluvou než zahájením vyšetřování. „Jedním z důvodů je, že aktuálně je v zemi vyškolených pouze 9000 policistů a spousta měst nemá kapacity na to, aby měla speciální tým nebo člověka, který by se problematikou domácího násilí zabýval,“ vysvětluje poslankyně Barbora Urbanová (31, STAN). Ta je rovněž členkou iniciativy Pod svícnem, která pomáhá obětem domácího násilí.

Rozšíření pomoci

Zatímco v Ústeckém kraji policie za posledního dva a půl roku řešila jeden případ domácího násilí na 2057 obyvatel, v Plzeňském to byl jeden případ na 7987 lidí a ve Středočeském dokonce jeden na 8961. Proti kritice se ale oba kraje ohrazují a tvrdí, že se snaží obětem pomáhat. A to únikovými byty i možností podat výpověď přes digitální službu místo docházkou na policejní stanici. „Žádný případ nepodceňujeme,“ napsala Aha! Vlasta Suchánková, vedoucí tiskového oddělení policie Středočeského kraje.

A za prací policie si stojí i hejtmanka Petra Pecková (47, STAN). „Policie odvádí skvělou práci,“ uvedla pro Aha!. Stejně tak se i plzeňské hejtmanství postavilo za svoji policii. „Kraj jejich práci věří a má s ní dobrou spolupráci,“ sdělila Aha! mluvčí hejtmanství Helena Frintová.

Praha a Brno?

Podle spoluzakladatelky iniciativy Pod Svícnem Michaely Studené se situace liší nejen kraj od kraje, ale především obec od obce. „Nejlepší reference máme na Prahu a Brno, které mají specializovaný tým řešící tuto problematiku. Naopak nepříliš pozitivní přístup popisovali někteří naši sledující shodně v Kladně, Břeclavi, Kroměříži či ve Svitavách,“ uvádí. I tak se ale podle ní situace lepší. Třeba počet vykázání z domácnosti v průběhu let napříč Českem roste. „Neukazuje to, že by domácího násilí bylo více, ale že policie tohoto prostředku využívá čím dál více,“ dodala.

Středočeši mají výrazně méně případů

Za posledního dva a půl roku v Česku policie vyšetřovala skoro tři tisíce případů domácího násilí. V mapě jsou vidět počty těchto případů v jednotlivých krajích. Redakce Aha! spočítala, kolik lidí připadá na jeden takový případ v každém kraji. Zatímco Středočeský region je na tom nejlépe, kdy připadá jeden případ na skoro 9 tisíc obyvatel, na druhém místě je Plzeňský kraj a pomyslné stupně vítězů uzavírá ten Jihočeský kraj. Naopak třetí od konce je Karlovarský kraj (jeden případ na 2595 obyvatel), za ním je Liberecký (jeden případ na 2366 obyvatel) a vše uzavírá Ústecký kraj (jeden případ na 2057 obyvatel).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.