Romana Zienertová (48) zavraždila své 4 děti: Neušetřila ani batole | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Romana Zienertová (48) zavraždila své 4 děti: Neušetřila ani batole

Zde se otřesná čtyřnásobná vražda odehrála.
Zde se otřesná čtyřnásobná vražda odehrála. (Foto Aha! – David Malík, Pavel Ryšlink, ara)

Krkavčí matka Romana Zienertová kvůli vlastním problémům zavraždila čtyři své děti (†2 měsíce, †2, †5, †8). Podřezala je a ubodala, nejstaršího zadusila polštářem, pak se pokusila o sebevraždu. U soudu sehrála nedůvěryhodné divadlo.

Na krvavé šílenství z roku 2011 v malé obci Široké Doly na Svitavsku jen tak nezapomenou. Do vesnice se přitom hlavní strůjkyně přistěhovala s dětmi a přítelem jen pár měsíců před tím. V sousedství neměla problémy, právě naopak. „Přišla mi jako vzorná matka. Děti měla vychované, milovala je a pečovala o ně. To, co se stalo, bych od ní vůbec nečekala,“ sdělila jedna ze sousedek později u soudu. Podle ní měla Zienertová ale smůlu na muže. Z předchozích vztahů jí zůstaly tři děti. Čtvrtou, nejmladší dcerku, měla s přítelem Jaroslavem Š. (47). Podle znalců měla konflikty i s ním, co ale bylo důvodem zvráceného činu, se můžeme jen dohadovat.

Bezcitná bestie

Psychiatři u soudu později řešili i možnost, že by Zienertová čin spáchala v tzv. laktační psychóze, v jejímž důsledku některé matky své děti zabijí. Nakonec ale došli k závěru, že žena byla plně při smyslech a bezcitnou vraždu potomků navíc předem promyslela. Dne 2. září 2011 poslala důvěřivého nejstaršího synka na nákup, a zatímco byl pryč, podřezala a ubodala jeho sourozence. Když se chlapec vrátil a viděl krvavou scénu, vyděšený utekl před šílenou matkou na půdu. Ona ho však dohnala a zadusila polštářem. Sama se pak pokusila podřezat a oběsit vedle jeho bezvládného těla, záchranářům se ji ale i přes ztrátu litrů krve podařilo zachránit.

Horor v domě

Jako první práh domu po vraždě překročil partner Zienertové Jaroslav a naskytl se mu hrozivý pohled na dětské tělíčko uprostřed kaluže krve. „Vůbec jsem nevěděl, co dělat. Nakonec jsem zabouchl dveře, vyběhl z domu a jel na policii,“ popsal šok u soudu. Policisty ještě přesvědčoval, že musí zajet do školy pro nejstaršího synka. V tu chvíli nemohl tušit, že i ten při běsnění jeho družky přišel o život.

Ztratila paměť?

Vražedkyně předvedla před soudem herecký výkon. „Nechápu to, nedovedu si představit, že bych někdy někomu ublížila, natož děckám,“ tvrdila. Dokonce předstírala, že si nepamatuje svého partnera, ani děti. Jenže svým vystupováním znalce ani soud nepřesvědčila. „Žila v nejistotě, měla strach o děti a konflikty s bývalým i současným druhem. Zřejmě to vyhodnotila jako bezvýchodnou situaci,“ konstatoval psychiatr Petr Stožický, vzápětí ale vyloučil možnost laktační psychózy i jiných psychických problémů včetně ztráty paměti.

Hřeben, gumička a sešit

Šokující chování krkavčí matky po povraždění vlastních dětí jen podtrhl její pobyt ve vazbě. „Chtěla jsem poprosit o hřeben, gumičku do vlasů a sešit, nejlépe kostičkovaný. Potřebuju se učit angličtinu. Už jsem si tady půjčila knížky a četla časopisy, byly tam zajímavé věci,“ psala bez okolků v dopise adresovaném soudu z vazební věznice.

Ani jednou nezalitovala

V soudní síni Zienertová jedinkrát neprojevila lítost. Po celou dobu se tvářila, jako by se jí věc netýkala, a to dokonce i ve chvíli, kdy se koukala na odporné fotky z místa svého vraždění. Proti ní svědčila i síla, s jakou na bezbranné děti útočila. Na jednom z tělíček napočítali záchranáři devět bodných ran! Soud musel rozsudek vyhlašovat dvakrát, při prvním čtení se sesula k zemi a musela pro ni přijet záchranka. Ani to ji ale 11. května 2013 neuchránilo před verdiktem doživotí. Trest si odpykává v opavské věznici.

Vítě že...

...Zienertová je jednou ze tří žen sedících v Česku na doživotí? V opavské věznici odpykávají stejný trest i seriové vražedkyně Dana Stodolová a Jaroslava Fabiánová.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.