Horská chata na Javorovém vrchu: Čeká na opravu jako na smilování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Horská chata na Javorovém vrchu: Čeká na opravu jako na smilování!

Horská chata na Javorovém patří k nejstarším v Beskydech.
Horská chata na Javorovém patří k nejstarším v Beskydech.  (Foto Aha! – Jana Gartnerová a HS)

Když se řekne Javorový, každý na severu Moravy si vybaví horu na Třinecku se zřejmě nejstarší beskydskou chatou na vrcholu. Stojí tu od roku 1895 a dá se k ní vyjet i lanovkou. Patří městu, které se konečně pustí do její opravy. Její správce však neskáče radostí.

Mnohé chaty na okolních kopcích už byly modernizovány, té na Javorovém se opravy dosud vyhýbala. A to přesto, že si na její stav lidé i turisté dlouho stěžují. „Rekonstrukce, kterou město plánuje, zatím nebude na první pohled viditelná,“ vysvětlil náměstek primátorky Ivo Kaleta. Dotkne se střechy, pak čističky odpadních vod, elektřiny a podobných věcí. „Bohužel je to ve fázi slibů. Nepřeháním, když řeknu, že záchrana historické chaty doslova hoří. Hlavně střechy. Jenže oni na ni budou letos teprve chystat projektovou dokumentaci,“ sdělil správce Javorového Jiří Valenta.

Jde to ztuha

Podle něj se zatím veškeré jeho urgence míjely účinkem. „Oprava chaty vyžaduje kompletní přístup. Péče města o svůj majetek není dostačující,“ dodal správce. S tím, že by si chata na Javorovém zasloužila nový kabát, souhlasí i předsedkyně třineckého Klubu českých turistů (KČT) Věra Byczanská. Na město se však nezlobí. „Je škoda, že nezačali dřív, teď je stavební materiál drahý. Neumím odhadnout, jak je chata výdělečná. Ač turistů od covidu hodně přibylo, většinou vyšlapou nahoru, nají se, napijí a jdou dolů. Chataři však potřebují hlavně ubytované,“ dodala.

Nová Horská služba

Základna Horské služby, která s chatou na Javorovém sousedí, bude naopak od základů nová. Stávající půjde k zemi. Místo ní vznikne moderní stavba s fotovoltaikou, tepelným čerpadlem, prostě podle nejnovějších standardů a bezpečnostních předpisů. „Spočítali jsme si, že rekonstrukce staré stanice by vyšla dráž a pořád by to byla vlastně stará budova,“ uvedl náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský. Začít bourat chtějí v půlce dubna a za rok půl by mělo být hotovo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.