Policista při služebním zákroku zastřelil opilého chataře (†31) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Policista při služebním zákroku zastřelil opilého chataře (†31)

Policista David K. se zpovídá ze zabití člověka při služebním zákroku.
Policista David K. se zpovídá ze zabití člověka při služebním zákroku. (Foto Aha – Vlaďka Hradská)

Ze zločinu zabití a zneužití pravomoci se před českobudějovickým soudem zpovídá policista David K. (34). Ten ve službě při zásahu zastřelil opilého chataře (†31) u obce Smržov. Strážci zákona hrozí až 10 let za mřížemi.

Policista v chatové osadě zasahoval proti výtržníkovi, který předtím ničil zařízení chaty. Podle státního zástupce policista vystřelil z několika metrů na muže, který si svlékl tričko a vykročil proti němu. Místo aby pálil varovně do vzduchu, zasáhla hned první střela srdce. „Přestože už nic nehrozilo, opětovně vystřelil a ze vzdálenosti dvou metrů vystřelil i potřetí. Přitom už předchozí střely byly smrtelné,“ uvedl státní zástupce Marcel Faktor.

Podle něj se policista zachoval ve stresové situaci zkratkovitě, zmatkoval a celou událost špatně vyhodnotil. David K., který slouží u policie od roku 2009, to vidí jinak. Cítil se prý před výtržníkem, který měl už dříve pletky se zákonem, ohrožen. Varovný výstřel mířil mimo útočníka. Proč střela zasáhla srdce, vysvětlit ale neuměl. A to ani přesto, že vlastní deset střelných zbraní a chodí trénovat na střelnici. „Křičel jsem ruce vzhůru, měl na hlavě plynovou masku, kterou odhodil, mával rukama, zahlédl jsem nějaký předmět v jeho ruce. Nedokážu ho ale popsat. Rozeběhl se proti mně. Byla to obranná střelba,“ přesvědčoval soud. Dnes líčení pokračuje.

Co se stalo

Policista David K. s kolegou z Třeboně byli přivoláni 5. srpna 2020 do chatové osady kvůli porušování veřejného pořádku. Ve vyhrocené situaci tasil policista zbraň a střílel. Případ osm měsíců prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle znaleckých posudků z balistiky dospěla k závěru, že policista střelil výtržníka do hrudi z pěti metrů. Pak vystřelil ještě dvakrát ve chvíli, když nehrozilo už žádné nebezpečí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.