Místo lišky střelil kolii: Potrestá ho policie? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Místo lišky střelil kolii: Potrestá ho policie?

Sabina Plačková s milovanou Dixie ještě spolu.
Sabina Plačková s milovanou Dixie ještě spolu. (Foto pro Blesk - Sabina Plačková)

Border kolii Dixie (†10) majitelce Sabině Plačkové (25) z Darkovic na Opavsku zastřelil myslivec z posedu poblíž cyklostezky (Aha! informovalo). Krutá smrt psa šokovala nejen tamní obyvatele. Lidé houfně volají po trestu!

Milovaná Dixie vydechla naposledy na poli kousek od cyklostezky. Asi 15 metrů od fenky po ní šla i její panička Sabina Plačková s přítelem. „Umírala mi dlouhé minuty v náručí, trápila se a já nemohla nic dělat,“ plakala majitelka a nejen pejskaři zuřili. „Byl to omyl, neměli psa mít navolno, já ze svého pohledu střílel na lišku,“ řekl myslivec Jiří S. (75), který po výstřelu neslezl z posedu, dokud nedorazil jako podpora myslivecký hospodář. Majitelka volala policii. Ta šetří, zda došlo k trestnému činu, či přestupku.

Simona o vztahu se svou border kolii Dixie

Video se připravuje ...

Dočasný zákaz

Na incident reagoval myslivcův kmenový spolek Orel Darkovičky-Darkovice. „Hospodář seznámil členy s průběhem události, po vyhodnocení výbor rozhodl o pozastavení povolenky k lovu do doby vyšetření případu,“ oznámila organizace. To lidi namíchlo, žádali odebrání povolenky. Reakce? Petice za spravedlivé potrestání smrti Dixie! „Došlo k porušení bezpečnosti střelby i myslivecké etiky. Nejen, že myslivec neudělil ani ránu z milosti, ale zachoval se neadekvátně, zvíře umíralo dlouho v náručí majitelky, které způsobil trauma,“ uvedla autorka Jiřina Vůjtěchová.

Na okrese

to odsoudili Na rozdíl od místního sdružení z Darkovic se k situaci čelem postavil Okresní myslivecký spolek Opava. „Jednoznačně odmítáme toto nezodpovědné chování, kterým dotyčný porušil bezpečnost střelby a mysliveckou etiku, a apelujeme na všechny myslivce, ať se při lovu řídí rozumem a zákony, aby k podobné události znovu nedošlo,“ sdělil.

Myslivec tvrdí, že šlo o nehodu

Video se připravuje ...

Co je myslivci vyčítáno?

  • Střílel, aniž se stoprocentní jistotou věděl, na co (myslel, že jde o lišku).
  • Střílel, aniž by se přesvědčil, zda v bezprostředním okolí nejsou lidé (byli tam dva lidé).
  • Zasáhl Dixie maximálně tři metry od asfaltové cyklostezky (mohli tam jít lidé).
  • Zasáhl Dixie dle záběrů z puškohledu přes větve stromu před sebou (mohl za ním stát člověk).
  • Neudělil Dixie ránu z milosti (umírala trýznivě několik minut v náručí majitelky).
  • Neřešil ihned situaci s majitelkou (čekal několik minut na příjezd mysliveckého hospodáře).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.