Elektřina, voda, plyn... 25 rad, jak ušetřit v domácnosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Elektřina, voda, plyn... 25 rad, jak ušetřit v domácnosti!

Nejvíce peněz se dá ušetřit v domácnosti.
Nejvíce peněz se dá ušetřit v domácnosti. (Foto scom, infografika Aha!)

Všechno zdražuje. A jediné místo, kde se peníze nenafukují, jsou naše peněženky. A proto nezbývá, než ten odliv hotovosti trošku přiškrtit. Výdaje za provoz domácnosti jsou na to ideální. V předražené elektřině, plynu a vodě nám mizí tisíce korun. Těchto 25 rad vám pomůže část z nich zachránit.

1) Topte chytře

Zavírejte interiérové dveře a topte v každé místnosti jinak. Nejteplejší udržujte koupelnu, kde se doporučuje okolo 24 °C, ale stačí to jen v době sprchování. V obýváku 20 °C, v kuchyni 18 °C (dohřívá se zbytkovým teplem z vaření či pečení) a v ložnici okolo 16 – 18 °C. Na chodbách a schodištích pak stačí okolo 10 – 15 °C.

2) Používejte úsporné spotřebiče

Když vyměníte starou myčku za moderní s úspornou třídou B nebo C, ušetříte až 0,06 MWh elektřiny ročně. Lednice s třídou C oproti staré kombinované ušetří až 0,13 MWh elektřiny ročně. Všechny nové přístroje vybírejte s důrazem na nízkou spotřebu.

3) Přejděte na LED

V běžné domácnosti se přechodem z běžných žárovek na úsporné LED sníží spotřeba i o 0,23 MWh ročně.

4) Nesviťte zbytečně

Zvykněte si striktně zhasínat tam, kde nikdo není. Ročně můžete uspořit 0,05 MWh energie.

5) Proměřte skutečný odběr 

Zjistěte, která zařízení spotřebovávají v domácnosti nejvíc energie, a omezte jejich používání. Ročně ušetříte až 0,10 MWh. S měřením vám pomohou chytré zásuvky, nebo i přístroje zapůjčené od vašeho dodavatele energie.

6) Nepouštějte stroje předčasně

Myčku, pračku či sušičku zapněte, až když jsou naplněné. Tím se ušetří až 0,11 MWh ročně.

7) Lednici dejte do chladu

Každý stupeň navíc v prostředí okolo lednice zvyšuje její spotřebu zhruba o 4 %. Posunutím co nejdál od topení, trouby či sporáku uspoříte při rozdílu 5 °C zhruba 0,40 MWh ročně.

8) Odmrazujte mrazák

Pravidelným odmrazováním klesá roční spotřeba kombinované lednice či mrazáku až o 0,05 MWh. Dbejte také na čistotu žeber na zadní straně, když jsou zanesené nepořádkem, stroj nechladí tak dobře, jak by mohl.

9) Používejte správnou plotnu

Rozdíl mezi velkou a malou plotnou může být až 1800 W. To při hodinovém vaření jednou týdně dělá rozdíl zhruba 0,09 MWh ročně. Malý hrnec na velké plotně ale neohřejete nijak rychleji.

10) Odpojte nabíječky

I nabíječky, ve kterých není připojený telefon, notebook či jiný přístroj, spotřebovávají energii. Ročně tak můžete přijít zbytečně o 0,08 MWh energie.

11) Hliníková folie za topením

Mezi radiátor a zeď nainstalujte speciální hliníkovou folii, která odráží teplo zpět do místnosti. Ročně tak ušetříte až 0,20 MWh energie.

12) Odkryjte radiátory

Radiátory nezakrývejte závěsy a už vůbec ne nábytkem. Jen tak mohou do místnosti dostávat veškeré teplo a spotřeba energie na vytápění se může snížit až o 0,20 MWh.

13) Snižte teploty

Zvykněte si na nižší teplotu. Papuče a tepláky místo bosých nohou a trenýrek vám ušetří spoustu peněz. Snížíte-li doma teplotu o 3 °C, uspoříte až 3,90 MWh energie.

14) Automatická regulace topení

Jestliže jsou v týdnu časy, kdy nikdo není doma, můžete pomocí časového spínače automaticky snížit teplotu v bytě o pár stupňů. Ročně tak domácnost uspoří až 1 MWh energie.

15) Pravidelný servis kotle

Pravidelně servisovaný a správně seřízený kotel má až o 20 % vyšší účinnost a šetří až 100 kWh za rok. Tedy o tolik méně spotřebujete paliva při stejné výsledné teplotě radiátorů.

16) Úsporné topidlo

Investujte volné finanční prostředky do nového zdroje tepla. Moderní kondenzační plynové kotle mají až o 20 % vyšší účinnost a ročně tak šetří až 1,50 MWh. Pokud máte funkční komín, vyplatí se krbová kamna na přitápění. Tepelné čerpadlo využívané pro vytápění a ohřev vody namísto elektřiny šetří za rok až 11 MWh a můžete na jeho pořízení dostat i příspěvek v rámci programu Nová zelená úsporám.

17) Solární ohřev

Ve vakuových solárních kolektorech si můžete předehřívat vodu pomocí slunečních paprsků v létě i v zimních mrazech. A získané teplo můžete použít jak pro kohoutkovou vodu, tak do radiátorů. Spotřebu tak můžete snížit až o 2,40 MWh ročně.

18) Fotovoltaika

Běžný dům ročně pokryje díky fotovoltaice o výkonu 10 KWp bez baterie až 35 % spotřeby domácnosti, uspoří díky ní až 5 MWh elektřiny ze sítě.

19) Využití dešťové vody

Na kohoutkové vodě můžete ušetřit, i když nemáte vlastní studnu. Stačí pořídit si nadzemní či podzemní nádrž, do které budete svádět dešťovou vodu. Tou můžete třeba zalévat zahradu, nebo ji napojit na domovní rozvody a splachovat s ní toaletu.

20) Bojler

Bojler neustále přihřívá vodu. Když teplotu snížíte na 50 – 60 °C, můžete snížit spotřebu až o 0,62 MWh ročně.

21) Sprcha místo vany

Až 0,90 MWh ročně uspoříte, když si místo vany plné teplé vody vystačíte s čtyřminutovou sprchou. A to mluvíme jen o energii na ohřev, protože podle velikosti vany budete zároveň šetřit i desítky litrů vody.

22) Větrejte krátce

Ventilačku v chladných měsících vůbec nepoužívejte. Větrejte naplno otevřenými okny na 5 – 10 minut, během nichž se všechen vzduch v místnosti vymění, ale zdi nestačí vychladnout. Tímto způsobem můžete ušetřit až 2,30 MWh ročně.

23) Zapojte přírodu

Jakmile se venku udělá trochu tepleji, přestaňte sušit prádlo v sušičce a pověste ho ven. Je to sice zdlouhavější, ale uspoříte až 250 kWh ročně.

24) Používejte pokličku

 Až 30 % energie uspoří, když hrnec při vaření vždy zakryjete pokličkou.

25) Pozor na skryté úniky

Přístroje v režimu standby nepřestávají spotřebovávat energii, i když je nevyužíváte. Zcela vypněte napájení přístrojů, které nevyužíváte, např. televizi, počítač nebo konzoli. Uspoříte i když dětem omezíte wi-fi jen na určitou dobu a zvyknete si router třeba na noc vypínat.

Poradí i na Úřadě práce

Na krajských a okresních Úřadech práce letos nově narazíte i na energetické poradce, kteří vám zdarma poradí, jak ušetřit za energie, jak získat příspěvky na bydlení a další dávky spojené s energiemi i jak získat dotace na zateplení nemovitosti.

Důležitá telefonní čísla

Poradna při finanční tísni – 800 722 722 – zdarma vám tu poradí co dělat, když při vší snaze nedokážete všechny výdaje poplatit a hrozí, že na vaše dveře zaklepe exekutor.

Call centrum Úřadu práce – 800 779 900 – na tomto čísle si můžete ověřit, jaké příspěvky a dávky můžete dostat

Přečtěte si
Lubica258
27. 3. 2024 • 21:14

My máme tepelné čerpadlo od http­s://ww­w.za­topi­me.cz­/tepel­na-cerpadla , takže topíme elektřinou, vlastně všechno v domě máme na elektřinu a neplatíme žádné velké měsíční zálohy. Záleží, jak si nastavíte tarif. Hlavní je, nenechat se odbýt s první nabídkou, ale smlouvat, co to jde. Prodejci mají velký prostor, kam až s cenou jít .

Mirka Nová
22. 8. 2023 • 23:23

My jsme se rozhodli ušetřit za vytápění našeho domu, který jsme dříve vytápěli plynem. Nakonec jsme s manželem pořídili na internetových stránkách https://www.komin-levne.cz/nerezove-kominy dva nové nerezové komíny na náš dům a musím přiznat, že to byla skvělá investice. Tyhle nové komíny skvěle splňují svůj účel a my si můžeme s manželem posedět každý večer u hořícího krbu se sklenkou dobrého vína.

Mirka Nová
17. 3. 2023 • 18:11

Já se snažím šetřit stále, a proto používám slevové kupóny z internetových stránek http­://ku­ponoz­droj­.cz/, které jsou pro mě skvělým způsobem, jak ušetřit peníze za kvalitní potraviny, aniž bych musela šetřit na všech ostatních věcech. Můj poslední nákup byl úspěšný a já ušetřila i za nový kabát, a to dvacet procent.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.